49 kjøkkentriks

Kan du disse? (Tips nå i grillsesongen: Nummer 27. gir deg en genial måte å smøre grillristen på).

(Sist oppdatert 10.07.2020)

Krystallklare isbiter
Hvorfor blir ikke isbitene dine slik som isbiten på bildet?
(Foto: Dreamstime.com)

1. Vet du hvordan du får helt krystallklare isbiter? Kok vannet før du fryser ned isbitene.

2. Bruk frosne druer som isbiter. Kjent problemstilling? Du trenger isbiter til drinken, hvitvinen eller whiskyen, men misliker at drikken utvannes etterhvert som isbiten smelter. Oppbevar en skål med frosne druer i fryseren, og bruk disse som isbiter. (De er forresten kjempegode som snop!)

Frossen frukt og bær

(Du kan også bruke andre typer bær eller frukt.)

3. Lei av kasseroller som koker over? Legg ei tresleiv på tvers over toppen av kasserollen.

Tresleiv over kasserolle

Ps! dette trikset fungerer kun dersom sleiva er laget av tre. Ikke prøv dette med ei sleiv av metall eller plastikk (sistnevnte også av andre åpenbare årsaker..)

4. Bacon i ovn. Den letteste måten å steke store mengder bacon på, er i stekeovnen (på stekepapir).

Som en bonus slipper du å vaske stekepanna, stekos og fett som spruter.

5. Usikker på hvor gamle eggene i kjøleskapet er? Legg eggene i en skål/bolle med vann. Jo ferskere egget er jo lenger ned mot bunnen vil det legge seg. Legger det seg på tvers på toppen av vannoverflaten er det minst 25 dager gammelt (men det betyr ikke nødvendigvis at egget har blitt dårlige og ikke kan spises).

Hvorfor skjer dette? Eggeskallet slipper hele tiden gjennom litt luft. Etterhvert som dagene går vil derfor egget innholder mer og mer luft (og på den måten flyte).

Ps! Visste du forresten at det er lettere å plukke skallet av kokte egg jo eldre de er?

6. Hvordan få skallet av kokte egg? (Fortsettelse fra tipset ovenfor.) Lær triksene som gjør det lettere å skrelle kokte egg.

Ps! Den enkleste måten å dele et egg i skiver dersom skallet er vanskelig å få av, er ganske enkelt å dele egget i to med en kniv og deretter ta innholdet av hver halvdel ut med en skje.

Ps! Litt salt i vannet forhindrer at skallet sprekker når eggene koker.

7. Slik skreller du et titalls hvitløk (uten å bruke kniv).

Skrell mange hvitløk uten å bruke kniv

8. Hvordan skrelle poteter – den superenkle måten. Kjedelig å skrelle haugevis med poteter når dere er mange til bords? Ikke hvis du bruker denne metoden (det eneste du risikerer er imponerte måpende gjester)! Alt du trenger er å gjøre er lage et snitt i poteten før du koker dem, for deretter å fjerne skallet i to håndvendinger når de er ferdigkokt (se videoen nedenfor).

9. Forresten, når vi er inne på temaet poteter…Lei av at potetene spirer og gror der de ligger i grønnsaksskuffen nederst i kjøleskapet? Legg et eple sammen med potetene – og vips, så er det problemet løst!

Løk uten tårer

10. Lei av at tårene spruter når du kutter løk? Alle disse metodene hjelper (i større eller mindre grad):

 • For å ta det viktigste først; En skarp kniv gir mindre tårer enn en ukvass kniv (ordet «kutte» er egentlig misvisende, selv om «alle» sier det: Skjærer du løken med en skarp kniv, blir det mindre tårer.)
 • La løken ligge i vann ca. 10 minutter før du kutter den (gir forøvrig løken en noe mildere smak, noe som faktisk kan være en fordel dersom den skal brukes i rå tilstand f.eks. som garnityr på hamburgere).
 • Varm damp i nærheten av stedet du står og skjærer (f.eks. fra en kasserolle med kokende vann eller rennene varmt vann fra springen)
 • La løken ligge 10-20 minutter i fryseren før kutting.
 • Og skulle ikke noe av dette virke, så kan du alltids ta frem dykkermaska fra sist sommer – garantert tårefri løkkutting…

11. Hvordan skrelle ingefær uten at halve krydderplanten blir med når du skjærer av skallet? Jo, bruk ganske enkelt en spiseskje til å skrape av skallet med.

12. Ramsalt suppe – nå er gode råd dyre. Hva gjør du når du har vært for raus med saltbøssa i suppa? Prøv dette neste gang: Skrell en potet og ha den i suppekjelen. Poteten trekker nemlig til seg mye av saltet.

Har du sett denne: Hendig mål og vekt-tabell (print ut og heng på kjøleskapsdøra).

13. Frys ned kraft og sauser i brødposer av plast. (Skriv med sprittusj hva posene inneholder.)

14. Frys friske urter i olje, da holder de seg bedre (og du unngår at de blir misfarget).

(I brødposer som i tipset ovenfor.)

15. Hvor ofte orker du å sprette en flaske vin når du kommer over en matoverskrift som inneholder hvit- eller rødvin? Gjør det til en vane å fryse ned de siste skvettene på vinflasker og «pappvin» nettopp til bruk i matlaging.

16. Slik kutter du mango (uten at halve frukten går til spille).

Hvordan kutte mango

17. Slik kutter du et titalls cherrytomater (eller druer) i to – med et eneste knivkutt.

18. Slik skiller du plommen fra hviten av mange egg i en fei.

19. Eddik kan brukes til mer enn matlaging. Fyll en spruteflaske med 20 prosent eddik og 80 prosent vann, og vips du har et rimelig universalvaskemiddel til alle typer rengjøring. Prøv blandingen på f.eks. vanskelige flekker i dusjkabinettet, toalettet eller gjenstridige merker etter klistremerker. Ikke bare er eddik billig og uten skadelige virkestoffer – bakterier og mugg liker stoffet særdeles dårlig!

20. Fastbrente matrester i kasseroller og stekepanner – forsøk med salt! Hell litt vann i kasserollen, og ha i en god slump salt. Saltet tørker nemlig ut matrestene. Vent en halvtime, og forsøk på ny med vaskebørste og skrubb. Skyll deretter av med vann før du vasker ferdig på vanlig måte.

21. Slik forhindrer du oppskåret frukt og grønnsaker fra å bli brune (f.eks. epler eller pærer). Rør ut 2 spiseskjeer honning i 2,5 dl vann i en bolle. La fruktbitene ligge i blandingen et halvt minutt. Ta dem ut – og vips holder frukten seg like fin som nyskåret i i minst et døgn. (Du kan få til noe av det samme med sitron og vann, men da setter samtidig mye smak på frukten).

22. Slik lager du enkelt en dekorativ eplesvane!

23. Eller hva med dette fullstendig unyttige – men dog så imponerende banantrikset! Hvem ville trodd at bananen var ferdigskåret i skiver før den var skrellet? Prøv dette neste gang barna har med venner hjem…

24. Lag en dekorativ remse av klementinene.
Klementiner

25. Hvordan kutte paprika – Den desidert enkleste metoden.

26. Forsøk med kjevle neste gang du skal knuse nøtter. Å kutte nøtter men kniv kan være en tidkrevende prosess. Med det samme en av nøttene kuttes i to, spres de to bitene fra hverandre. Prøv dette neste gang: Legg nøttene på kjøkkenbenken og kjevle over dem.

En liten neve knuste nøtter kan høyne mange retter og desserter:

 • Dryss knuste hassenøtter over iskremen (gjerne sammen med sjokoladesaus eller revet sjokolade).
 • Et lett dryss med knuste nøtter rett før servering gir en god vri på fiskeretten (både til hvit og rød fisk).
 • Et lett dryss med knuste nøtter setter prikken over i-en på salaten (og sørger samtidig for at det blir litt mer «mat» i måltidet, hvis det verken er kjøtt, kylling eller egg i salaten).

27. En halv rå potet gir grillristen et naturlig non-stick belegg. Prøv dette neste gang du skal til å grille: Kutt en rå potet i to, og fest baksiden til en gaffel. Fyr opp grillen, og vent til du har glør. Før du legger på maten, gnir du poteten opp og ned langs risten. Varmen gjør stivelsen i poteten presses ut og blir på metallet. Grill med det samme, og se om du merker forskjell!

Grilltriks med potet

28. Kok egg på kaffetrakteren. Har du ikke komfyr med kokeplater på hytta, hotellrommet eller i båten? Ikke noe problem, kaffetrakteren kan enkelt brukes også som eggkoker. Legg eggene i glassbeholderen (som kaffen renner ned i). Fyll opp trakteren med vann og slå den på. Ta tiden i fem minutter fra det øyeblikket når vannet dekker eggene for smilene egg. Åtte-ti minutter for hardkokt.

29. Vanskelig å få en snorrett kutt når du skal skjære kakestykker eller kakebunnen i to? Bruk tanntråd eller fiskesnøre!

30. Hva gjør du med honning på glass som har stivnet (krystallisert seg)? Sett glasset i en bolle med varmt vann i 5-10 minutter, og vips er honningen fin og flytende igjen. (Eller sett den et minutt i mikrobølgeovnen på middels temperatur).

31. Hvordan rense jordbær – med et sugerør!.

Hjemmelaget bananfluefelle

32. Hjemmelaget «bananfluefelle».Lei av bananfluer som svirrer over fruktskålen og tomme brus- og ølbokser? Med en superenkel hjemmelaget felle blir du kvitt problemet i løpet av få dager. Skjær toppen av en tom brusflaske. Ha vann og en liten slump zalo og eddik i bunnen av flasken. Sett toppen du nettopp skar av opp ned i flasken (slik at tuten peker ned).

Blandingen i bunnen tiltrekker seg bananfluene, men når de først har kommet seg oppi flasken kommer de seg ikke ut igjen. Prøv selv, det er ganske forbløffende hvor effektivt dette virker!

33. Joda, du kan bruke en vanlig pakke med hurtignudler som bunn på pizzaen… Se hvordan du lager din egen nudelpizza på 10 minutter.

34. Perfekt kuttede sjampinjonger? Prøv eggdeleren neste gang. Ikke bare går det mye raskere enn med kniv, men du sørger også for at alle skivene blir nøyaktig like store.

35. Effektiv triks for å få helt klar kraft/buljong. Nei, du trenger ikke kjøpe en kostbar finmasket bujongsil som sjelden eller aldri kommer til å bli brukt (sannsynligvis har du kjøkkenskapene fulle av nok redskaper allerede). Plassert ganske enkelt et kaffefilter i den «vanlige silen» din. På den måten er du garantert at alt grumset ikke kommer igjennom når du siler kraften. Kostnad: 50 øre!

36. Bruk 50-50-metoden for perfekt varmebehandlet fisk. Overstekt/kokt/bakt fisk smaker ikke godt, så hvordan kan du enklest mulig sørge for at fisken har en kjernetemperatur på nøyaktig 50 grader uten at de ytterste delene er overbehandlet? Jo, forvarm ovnen din til 50 grader, og bak fiskestykket i minst 50 minutter i ovnen. Voila, fisken holder nå nøyaktig 50 grader.

(NB! Det er ikke alltid at ovnen din faktisk holder 50 grader selv om du har skrudd bryteren på nettopp 50 grader… For å finne ut hva det reelle temperaturen er, kan du sette steketermometret i en kopp med vann. Når du vet hva den reelle temperaturen er, er det enkelt å justere opp eller ned neste gang du bruker ovnen).

37. Ha vaffel- og pannekakerøra på ei gammel ketsjupflaske. (De største Heinzplastflaskene fungerer best til dette formålet). Gjør det superenkelt å fordele passe mengde røre i panna (og du slipper unødvendig tilgrising av stekeplater og kjøkkenbenk).

38. Hold salat og grønnsaker friske og ferske lenger – Dekk den nederste etasjen (eller skuffene) i kjøleskapet med kjøkkenpapir. Papiret trekker til seg overflødig fuktighet fra salaten og grønnsakene, slik at du unngår at de råtner.

«Dvask» salat blir forresten «som ny» hvis du lar dem ligge i en bolle med isvann før bruk. Aller best resultat får du om du lar dem ligge i isvann natten over i kjøleskap. Prøv selv, og la deg forbløffe over hvor bra det fungerer!

39. Unngå at sjampinjong og annen sopp blir «slimete» etter å ha ligget lenge i kjøleskap – Pakke dem inn i kjøkkenpapir eller oppbevar dem papirpose.

40. Gni litt smør på kuttsiden på oster i kjøleskapet – På den måten unngår du at osten tørket ut.

41. Skal du servere iskrem til mange personer? Hold isboksen under varmt vann i springen i 20 sekunder. Ta av lokket. Sett boksen opp ned på et skjærebrett eller serveringsfat, og skjær isen i passe store skiver.
Skjær isen i skiver
Synes du det tar lang tid å fylle skålene ved hjelp av iskremskjeen? Prøv denne metoden neste gang.

42. Skal du bake en kake hvor egg er blant ingrediensene – men mangler nettopp egg? Bytt ut hvert egg med en halv banan (ja det fungerer!).

43. Sjokoladekake på 1-2-3 (bokstavlig talt). Prøv selv hvor enkelt det er: Oppskrift på koppkake / mug cake.

44. Du unngå enkelt at saltet klumper seg i saltbøssa, hvis du legger oppi noen riskorn (risen trekker til seg fuktigheten i stedet for saltet).

45. Kjøpt en haug med harde umodne avocadoer i butikken, så du MÅ bruke nå? En nødløsning for å «bråmodne» dem i en fei, er å pakke dem inn i aluminiumfolie og legge dem ti minutter i stekeovnen på 225 grader.

Brune bananer
46. Hvem har vel ikke irritert seg over klasen med grønne bananer, som i løpet av (altfor) kort tid blir brune. Her er løsningen: Riv alle bananene fra hverandre, og kle inn stilkene med plastfolie. Da holder de seg grønne mye lenger.

47. Du står og glaner lenger enn lengst inn i kjøleskapet, og klarer ikke for alt i verden å tenke ut hva du skal ha til middag. Planlegg i stedet middagsukene på forhånd ut i fra denne evigvoksende listen med mer enn 175 middagstips.

48. Fyll en kopp med vann, og sett den i fryseren før du skal reise bort en lang periode. Når vannet har frosset til is, legger du en mynt på toppen. Når du kommer hjem igjen, vet du enkelt om fryseren har holdt seg kald mens du har vært borte ved å se hvor mynten befinner seg i koppen. Ligger den fortsatt på toppen, vet du nemlig samtidig at vannet har vært frosset hele tiden.

49. Legg kuttede skiver med sitron på grillristen før du legger på laksen. Du slipper at fisken setter seg fast på grillristen samtidig som sitronen avgir smak.

10 kommentarer om “49 kjøkkentriks”

 1. Nummer 8 var kul!!!!!

 2. Hørte et tips på radioen nå. Hvis du vil ha gule egg til påske, så skal dette gå hvis du legger gulrøtter i vannet sammen med eggene.

 3. Vet ikke om dette kvalifiserer som et «kjøkkentriks», men mitt beste tips er å lage stor middagsporsjoner som varer flere dager. En stor lapskaus eller suppeporsjon kan være middag i to dager. Sparer tid og penger.

 4. Den med potet i salt suppe var ny for meg.

 5. Visste ikke om potettrikset jeg heller. Må testes.

 6. Var en del nytt her ja…

 7. Kle inn stilken på bananen med folie for at den ikke skal modne så raskt.

  Putt den åpne isboksen i en lukket brødpose i frysern, så blir den lettere å ta ut.

  Ikke oppbevar tomater og agurk i kjøleskapet.

 8. Mange gode tips her!

  Tillegg til pkt 5;
  Forleng holdbarheten på eggene ved å snu eggekartongen innimellom

  Alt til pkt 31;
  Fjern stilken med ei lita teskje- mye kjappere enn med sugerør 😉

 9. Smaker det svidd av sausen, tilsett ca en spiseskje med vodka, og det smaker ikke svidd lengre.

Legg igjen en kommentar