Tips mot halsbrann

Mange plages regelmessig med halsbrann og sure oppstøt. Her er tipsene som hjelper.

Halsbrann

Det beste rådet er å forebygge halsbrannen.

 • Spis sakte og tygg maten godt.
 • Spis til fastsatte tider og hold deg unna store måltider (spesielt sent på kvelden).
 • Ikke drikk store mengder væske under måltidene. Dette øker nemlig innholdet i magesekken som igjen øker presset på lukkemuskelen.
 • Mosjoner regelmessig.
 • Gå ned i vekt om du er overvektig.
 • Unngå stress.
 • Unngå tettsittende klær rundt midjen (bruker du buksebelte, bør dette ikke strammes hardt).
 • Få nok søvn.
 • Kutt røyken.
 • Ikke legg deg ned rett etter store måltid (Vent minst en time før du tar middagshvilen…)
 • Tygg sukkerfri tyggegummi etter måltider. Tyggingen stimulerer spyttproduksjonen, som hjelper til med å nøytralisere syre i spiserøret.

Det finnes en mengde midler på markedet for å bli kvitt halsbrann og sure oppstøt. Her har vi samlet en liste over matvarer som hjelper. Kompletter gjerne med dine beste tips i kommentatorfeltet nederst.

Mat som roer ned halsbrannen

 • Gulrot
 • Vaniljeis
 • Rå potet
 • Agurk
 • Grønn salat
 • All fettfattig og proteinrik mat

Mat du bør unngå

 • Tomat
 • Alkohol
 • Banan
 • Kaffe og te
 • Godterier
 • All fet og stekt mat
 • Kaker
 • Løk og hvitløk
 • Alle typer juice
 • Brus
 • Alle sitrusfrukter og andre frukter med mye syre
 • Sjokolade
 • Mint

Flere tips

Ligg med hodet høyt om natta slik at magesyren ikke kommer opp i spiserøret. Bygg f.eks. opp sengebeina i hodeenden av senga med klosser.

Før dagbok en hel måned hvor du skriver ned hva du spiser til hvert måltid og om du fikk halsbrann i etterkant av måltidet. Dette er den mest effektive måten for å finne ut eksakt hvilke matvarer nettopp du reagerer på.

70 kommentarer om “Tips mot halsbrann”

 1. Enig med listen over. Jeg har slitt med dette i årevis og her er mat som hjelper for meg:

  Melk
  Eple
  Gulrot
  Alle typer brød
  Is
  Brokkoli
  Alle typer salater
  Ris
  Hvit fisk
  Ost
  Kyllingfilet
  Poteter
  Farris
  Kokte egg
  Biff

  Håper dette kan hjelpe andre som sliter med det samme 🙂

 2. Bra tiltak!

  Mine tips:

  Ikke spis mye før du legger deg.
  Bygg opp senga på den ene siden slik at du ligger med hodet høyt.

 3. Her er et tips ikke så mange vet om. Vanlig natron (sånn du baker med( har en ph verdi på over 8, og er veldig effektiv på å bryte ned syre. Ha litt i et glass med vann og drikk.

  Flere her som har erfaring med natron mot halsbrann?

 4. Ikke prøvd natron, men har prøvd potetmel på samme måte, og det kan noen ganger funke fint.
  Dessuten cellesalt 10, som du får kjøpt på en del apotek.

 5. Bra tips! Har et spørsmål som kanskje noen kan hjelpe meg med. For mange år siden fantes det en halsbrannmedisin som kom på små kapsler. Så ut som melk og smakte søtt. Klarer for alt i verden ikke å huske hva medisinen heter! Kan noen hjelpe meg?

 6. Balansid

 7. Banan hjelper for meg. Og agurk.

  Men dette er svært plagsomt til tider og kan i verste fall påvirke dagsformen resten av den aktuelle dagen. Også ofte opp om natten pga dette. Tar daglig Somac 40mg for å holde det noenlunde i sjakk. Bakenforliggende årsak er sykdommen Achalasi, som jeg 2 ganger har fått blokket spiserøret for.

 8. Rart at banan hjelper for deg Truls, det er ingenting jeg får så lett halsbrann av som banan….

  Eneste som fungerer for meg er å kutte ned kaffen til maks 2 kopper om dagen, hvis ikke er «brannen» løs.

 9. Veldig bra liste dette! Visste ikke om tipset med tyggis etter mat og at man bør tygge sakte.

 10. Et glass biola om morgenen, helst kombinert med redusert kaffeinnhold virker veldig forebyggende utover dagen for meg! Ellers er Lovehearts godt å tygge på ettersom det funker litt som div. «medisiner» ved å danne skumlokk i magen. Og pappa sier man skal tygge mandler og/eller drikke mye kokt vann, men det har jeg ikke forsøkt.

 11. Tyttebærsyltetøy er det beste middelet mot halsbrann. Var meget skeptisk da jeg prøvde første gangen. Men det fungerer mye bedre enn medisin mot halsbrann.

 12. Tyttebær? Er du sikker Espen? Tyttebær er jo ekstremt surt.

 13. Det samme tenkte jeg når det ble foreslått for meg, men det fungerte over all forventning.

 14. Beste er vann men presset sitron (fersk sitron),
  I motsetning til hva man tror, er litt surt bra!

 15. Trodde det var ting som var basisk som fungerte jeg… Halsbrann kommer vel av at det er for surt allerede??

 16. Natron funker overraskende bra. Hvor sunt det er i store mengder er vel en annen sak…

 17. Øreakupunktur er svært effektiv for å fjerne halsbrann. Sett en nål i punktet for klaffen mellom spiserør og magesekk (således strammes muskelen til det normale). Prøvt av meg selv m.fl. både ved svangerskapshalsbrann m.m. 🙂

 18. Du mener å stikke nålen på seg selv Linda?!?!?!

 19. NATRON er enkelt og virker etter få minutter. En teskje i et lite glass vann – drikk uten å smake…. Det smaker litt metallisk men ikke «vondt». Er ikke halsbrannen over etter ca 15 min, gjenta. Dette virker veldig bra for en som får halsbrann kun etter kombinasjon hvetemel & fett – for eksempel pai eller tørre julekaker. God feiring videre!

 20. Natron funker for meg også, men vet noen om det er sunt å bruke det til dette formålet?

 21. Leser alle tipsene med interesse 🙂 Det som hjalp meg, og som jeg begynte med av helt andre årsaker. Kalsium tyggetabletter. Har også prøvd vanlige kalsuim tabletter, men de hadde ikke samme effekt.

 22. Det hjelper også å tygge på godiset love hearts! 🙂 Spesielt om man plages på nettern.

 23. Har jeg halsbrann har jeg merka at det hjelper å drikke melk (jo fetere jo bedre). Gjør dette i stedet for å ta f.eks Titralac.

 24. Er det flere enn meg som får en infernalsk halsbrann av banan??? Jeg får halsbrann av andre matvarer også, men ikke så voldsomt som av banan. Jeg skjønner ikke hvorfor dette skjer, det er vel ikke mye syre i bananer?

 25. Finnes ikke noe som er bedre enn natron, billig er det også,.Ta 2-3 teskjeer. Mange skremsel historier ute og går. Det er bare tull!! Det er ikke det samme som bordsalt. Du får ikke høyt blodtrykk av det. Bordsalt er natriumklorid. Et helt annet stoff. Jeg har snakket med legen. Men forebygging først selvfølgelig. (mosjon, riktig mat, osv.)

 26. Halsbrann får man fordi man har et surt miljø i kroppen. Å innta diverse ting og tang for å fjerne plagene der og da, er vel og bra. Men det man bør fokusere på er å fjerne grunnen til at man får halsbrann. Dette handler selvsagt om hva vi spiser. Mennesker reagerer forskjellig på mat. Noen blir syke, noen merker ingen ting, noen får halsbrann. Kroppen skal ha et balansert kosthold slik at kroppen ikke skal ha et surt miljø. Balansert betyr at om vi spiser noe med lav ph som da defineres som surt, må vi supplere på med noe som har høy ph som defineres som base. Om vi spiser mye sukker, kaffe, brus osv, må vi veie opp med like mye basemat som for eks brokkoli, salat, agurk og andre grønne ting. Dette må selvsagt gjøres hver dag slik kroppen får et stabilt miljø.

 27. Kan spiserørkatar ha noe med halsbrann å gjøre ?

  Jeg bare spør ?

 28. Har vore plaget i mange år og har med godt resultat spist 3 Mandler med skall ved behov. Billigt og sundt.

 29. Det beste for meg er surkål. Ikke norsk surkål, men tysk Sauerkraut. Selv om det er surt så hjelper det, kanskje fordi kål pleier å hjelpe på dårlig mage?

 30. Eller så hjelper det også å hoste. Ha blir ikke evt, magesyre sittende i halsen og man føler seg litt bedre mellom «brannene».

 31. har vert plaget endel med brystsvie, jeg bruker
  mandler. fintygger de svelger ned med litt vann.
  funker fint for meg. tenker jeg skal lage litt sauerkraut.
  knsje det er en ide, så er det jo så godt.

 32. Dette hjelper !!!

  Noen mandler om dagen…

  🙂

 33. Mandler hjelper for meg også, men bare hvis jeg tar dem for seg. Altså ikke sammen med annen mat. Hvis jeg f.eks. strør noen mandler over havregrøten min, så FÅR jeg halsbrann av det. Underlig nok. Tar jeg dem alene, hjelper det…

 34. Sitron er beste tips mot halsbrann og sure oppstøt. Stikk imot alt jeg har lært men supereffektivt!!!!

 35. Har hatt mye problem med halsbrann i mangen år. Jobbet mye skift sein vakter med mye stress og spising av mat på okurante tide og oregelmessigt.. Verst bleiv da når eg var gravid med nr:1. Eg drakk melk, mye melk, fet melk..eg var nett som ein kalv.. Da hjelpte der og då, men eg fekk fort tilbakefall. Kom til ein gastro lege (mage/tarm lege) so fortalte at melk i moderate mengder var ok.. Men mye melk var ikkje bra.. Melk natrualliserar men melk lager og magesyre.. So eg slokkte brannen samtidigt som eg kastet bensin på bålet!! Sluttet å drikke so mye melk, og begynnte spise regelmessigt og nå prøvereg ikkje å stresse.(man kan ju prøve). Og da fungerer, nå har eg bare halsbrann av og til.. Lykke til 😉

 36. Har vært mye plager med halsbrann og forsøkt det meste. Fikk et enkelt men meget effektivt råd av ostopat. Skrell en stor rå potet og skjære i skiver. Legg i et stort glass med vann i kjøleskap over natten. Sil av vannet og drikk dette. Fyll på nytt vann…sov. Poteten byttes ut annen hver dag. Potet inneholder mye stavelse, og når du drikker vannet, legger det seg som en beskyttelse nedover spiserøret.

 37. Flott liste. Testa ut et par ting nå. Har en kronisk betennelse i spiserøret, og spiser somac daglig til vanlig. Men akkurat i dag knekker jeg sammen omtrent hvert tjuende minutt i smertehælvete med halsbrann. Har tatt omtrent seksdobbel dose somac, og spist fire novaluzid og to pepcid (utsolgt for pepcidduo på apoteket). Gulrot hjalp. Fant is, men den hadde sjokolade i seg, så den hjalp utrolig dårlig. Bakepulver i vann hjalp masse, men smakte så jævlig at jeg ikke orka å drikke det opp. Tyggis hjelper litt. Tror jeg skal prøve å pløye meg gjennom denne lista, så kanskje den redder dagen litt.

 38. AGURK! Rå potet var dessverre ikke mulig å spise. Heia agurk.

 39. Har spist NEXIUM i mange år pga. Spiserørsbetennelse. Kan anbefales på det sterkeste ! Kom dere til legen og forlang dette vidundermiddelet!! Måtte ned med slangen først men det var det verdt.

 40. Hei , takker for siden og alle som har skrevet .
  Sitron som er surt har en basedannenede funsjon i kroppen,derfor bra, natron i småmengder men ofte har virket på meg men det beste middelet er helt ren olivenolje , jeg tar en teskje før og etter mat og en før jeg legger meg . Har bare hatt problemet en liten stund og merket en umiddelbar effekt . Halsbrann er også knyttet til underbevisst
  usikkerhet og frykt i livet . Søk venner som bare ønsker deg noe godt . HA en fin dag.

 41. Er bare en ting som funker, «Lansoprazol»

 42. Takk for mange gode råd. Har prøvd noen av dem, men har ikke hjulpet meg. Har tatt Nexium i perioder som har hjulpet godt, men har også holdt opp i perioder, og plagene kommer tilbake. Må også tenke på hva jeg spiser av mat. Gå tur, være i bevegelse, .ikke stresse, men forsøke slappe litt mere av. Dette bl.a. hjelper meg.

 43. Jeg tar fortsatt Nexium-kurer 14 dager og blir kvitt plagene igjen. Holder opp med kuren en tid til plagene kommer igjen. Fortsetter med ny kur Nexium osv.

 44. Har prøvd ca. 10 medisiner, m. og u. resept, 15 års tid, intet hjalp. Et par ganger har det forsvunnet under UTENLANDSOPPHOLD. – Andre som har opplevd dette?

 45. At tyttebær, sauerkraut og sitron hjelper, er fordi matvarer med syre sender signaler ved hjelp av enzymer til magesekken om at,- nå spises det noe surt. Kroppen som hele tiden jobber for balanse vil gjøre om miljøet i magesekken til et basisk miljø ved å slutte å overprodusere syre. Melk, lovehearts, mandler og midler mot halsbrann legger seg som en hine nederst i spiserøret og varer dessverre bare i kort tid. Spis sitron da lurer du magen til å stoppe syreproduksjonen!

 46. Har mykje halsbrann etter slankeoperasjon. Brukt Somac 40mg og hatt god effekt av den. Men har fått voldsomme solallergi-utbrudd,og trur dette kan vera biverknad av Somac,difor prøver eg no å kutte den ut.. Erstatter den med Link,Novaluzid o.l. og fekk her mange nyttige mattips,mange takk.

 47. Et glass med melk pleier å hjelpe for meg. Ellers, takk for gode tips.

 48. Spis natron som er innbakt i maten; flesk, egg, melk etc. Ikke spis natron fra en boks, det kan
  fort bli så mye at det forstyrrer den generelle biokjemien i kroppen. Halsbrann er ikke bare et lokalt problem, men må ses i sammenheng med en oversyrlighet i hele kroppen.
  Sørg også for «kalking» av hele kroppen; hvitost,
  melk, havremelk, knuste sesamfrø. Viktig med tran, spesielt i den mørke årstid. Dette befordrer kalkopptaket

 49. Gode tips Aksel. Hvor mye natron er det i disse matvarene? Hvor mye må man spise av dem?

 50. Det er lite natron i matvarene jeg nevner, men som gammel homøopat er jeg tilhenger av de små doser. Prøv deg fram hva som passer for akkurat deg. Punktene ovenfor viser også at det er individuelt hva som hjelper; banan synes i så måte å være et tvegget sverd….Men i all hovedsak er halsbrann et oversyrlighetsproblem
  for hele kroppen. Da er det jo ganske beleilig at det gar an å ta inn noe gjennom munnen for å redusere syrligheten i kroppen( og magen). På sikt bør man heller ikke satse på syrenøytraliserende tabletter.
  I mitt forrige innlegg glemte jeg å nevne rotgrønnsaker. De inneholder basiske salter, som igjen er syrenøytraliserende, spesielt E501
  ( kaliumbikarbonat). Natron i flesk er altså også
  basisk. Det heter E500.
  Ikke la deg forvirre av disse «E-ene». Noen av dem er nyttig for helsa…
  Mvh
  aksel.gjerstad@gmail.com

 51. Nexium er den beste medisin mot dette. Det er en syrepumpehemmer som reduserer magesyre. Gaviskon som er reseptfrie legger et beskyttende lag skum over maten og hindrer syre i spiserør. Dette går ikke inn i kroppen og er anbefalt til gravide.Dette er de beste middel mot halsbrann. Vann og et sundt kosthold med basisk mat er bra også.

 52. Banan og tomat er er ikke lurt for meg. Har jeg likevel latt meg friste (liker det nemlig godt), hjelper en tyggis 🙂

 53. Får kraftig svie bak ribbena og oppover i ryggen samtidig som det svir i bringen og opp i halsen. Noen som har det sånn. Kan snart ikke spise noe og har brukt Nexium i ca 20år. Hjelper litt på smertene å bevege seg.

 54. Ved langvarig halsbrann: Be fastlegen om å teste deg for Helicobakterpylori. (Også kalt magesårbakterien). Påvises ved en enkel pustetest. Helicobakter bakterien forårsaker halsbrann, m.m!! Ca 30 % av befolkningen går uvitende med bakterien i magen. Enkel å påvise og enkel å bli kvitt, 7 dagers pillekur. Når Helicobakterbakterien forsvinner, forsvinner også halsbrann, faren for magesår og økt risiko for magekreft.

 55. Halsbrann er et syreproblem, som hele kroppen er delaktig i. Helicobakterbakterien krever en helt bestemt pH ( surhetsgrad) i magen for å trives. Den må ha det rette miljø, så og si. Ellers forsvinner den. Graden av halsbrann er avhengig av graden av surhet i kroppen; mye halsbrann indikerer relativt sur kropp. Halsen er på en måte et «målested» for kroppens surhet. Halsen er også det eneste sted det er mulig å gjøre noe med surheten direkte( syrenøytraliserende tabletter etc).
  Halsbrann er altså et syreproblem, ikke et bakterieproblem.

 56. Mange gode råd som eg vil prøve her. Tygger for tida tørka aprikoser og mandler. Mitt nye godteri! Prøvde tyttebærsyltetøy – det dempa faktisk ned svien.

 57. I mange år holdt jeg på å fly på veggene og prøvde mange av kostholdsrådene i denne tråden. Uten virkning.
  Fikk omsider konstatert kronisk spiserørskatarr mm og endelig en resept på noe som hjalp ; Lanzoprazol.
  Brukte dette daglig i 10-12 år før jeg oppdaget at jeg ble tilnærmet bra etter å ha kuttet hvitt mel og grove kornsorter.
  I dag tar jeg kun Lanzo dersom jeg har spist brød et par dager på rad.

 58. Nyco er tingen..

 59. Det beste tipset mot halsbrann er å drikke eplesidereddik. 1-2 ss i et glass vann (alene eller før eller under måltidet)
  Problemet med halsbrann er at magesekken er for alkalisk, og man trenger mer syre for å fordøye.
  Man blir mer alkalisk med alderen.
  Bonus: I tillegg er eplesidereddik med på å regulere blodsukkeret.

 60. Hvor får man kjøpt eplecidereddik..?

 61. Jeg har ikke noe tips mot halsbrann og sure oppstøt. Jeg har kun ett spørsmål. Kan man drikke melk, når man har halsbrann og sure oppstøt? Melk er jo en motgift mot mange ting! Jeg håper på ett positivt svar.

 62. Tips: ikke drikk varme drikker på tom mage.

 63. Jeg har hatt problemer med halsbrann i flere år. Har prøvd ut mange tips. Men det er kun ett som har fungert. Jeg ser over her at Astrid skriver om eplecidereddik. Og ja, jeg kan skrive under på at eplecidereddik er tingen.
  Jeg tar et glass vann med ca 1 spiseskje eplecidereddik hver morgen og hver kveld. Jeg kjøper den på helsekostbutikken.

 64. Heliobacgerpyroli (magesårbakterien’ som 25-30% har forsvinner med en ukestur med tre tabletter ved lege, men dessverre har den en tendens til å dukke opp igjen..

 65. Best å tenke preventivt er mitt tips. Altså å ikke få halsbrann til å begynne med. Jeg vet etterhvert hva jeg får og ikke får halsbrann av, og det er når jeg overdriver kaffen, spiser mye søt og fet mat.

 66. Utrolig men sant. I mitt tilfelle hjelper skolekritt (mint/lakris) imot mine voldsomme sure oppstøt. Men IKKE i større mengder, hehe

 67. Den beste og mest varige løsningen er å få fastlegen til å skrive ut resept på Losec eller et lignende legemiddel. Har brukt slike selv i nesten 25 år nå og har aldri halsbrann lenger !

 68. Ett tips til alle med halsbrann.. kjøp iqoro det har løst mitt problem men tok min 6mnd før bedringen kom.. du trener opp lukkemuskelen med denne

 69. En neve mandler gjorde susen for meg når jeg ikke fikk sove om natten p.g.a halsbrann.Sov som en sten etterpå og var frisk og opplagt neste dag .😊

 70. Frukt (spesielt sitrusfrukter) Juice og grønnsaker kan også gi sure oppstøt. Og det er ingen forskjell på økologisk og andre.

Legg igjen en kommentar