Hvordan skrelle egg

Hardkokt egg skåret i skriver er en klassiker på brødskiva, men hvem har vel ikke irritert seg over hvor vanskelig det kan være å få skallet av egget enkelte ganger?

(Sist oppdatert 19.09.2018)

Skrelle egg
(Kortversjon: Vent med å legge i eggene til etter at vannet koker, og avkjøl dem godt med det samme de er ferdige. Foto: Dreamstime.com)

Det rare er at fenomenet virker å komme og gå. Enkelte ganger slipper skallet lett, mens andre ganger sitter det nærmest bom fast slik at store deler av egget følger med når du etter beste evne forsøker å skrelle det.

Først av alt: Jo ferskere egget er, jo vanskeligere er det å få skallet av etter at det er kokt. Den enkleste metoden er derfor ganske enkelt å bruke egg som nærmer seg best-før-stemplingen.

Bombesikker fremgangsmåte for å få skallet av hardkokte egg:

Du har kanskje lest tips som innebærer å ha natron i vannet eller at eggene må oppbevares i romtemperatur. Det er mye mulig disse tipsene har noe for seg, men så lenge du bruker fremgangsmåten nedenfor skal du ikke se bort fra at du får skallet til å slippe lekende lett – selv om egget er nylagt og kjøleskapskaldt!

1. Kok opp vannet (ha i nok vann slik at det kan dekke eggene).

2. Legg eggene forsiktig i med en skje når vannet koker.

3. Skru ned temperaturen, og la egget småkoke i 9-10 minutter under lokk. NB! Ikke bruk mindre tid enn dette, det er som regel lettere å skrelle et hardkokt enn et smilende egg (og nei, plommen blir ikke grønn av å koke i 10 min.)

5. Hell vannet av kasserollen. Sett kasserollen i vanskekummen og la det renne iskaldt vann over til eggene er godt avkjølte – aller helst i minst fem minutter (et annet godt tips er å skrelle egget under rennende vann).

6. Simsalabim, skrell eggene med letthet!

Hvorfor virker det?

Forskjellen ligger i tidspunktet for når du legger eggene i vannet. Legger du dem i når vannet er kaldt, for så å koke opp, blir skallet knotete å få av. «Hemmeligheten» er med andre ord å vente til vannet koker, og deretter legge i eggene. Eksperimenter og prøv gjerne selv med to egg fra samme pakning.

Hvorfor er det noen gang så vanskelig å få av skallet?

Eggehviten inneholder mye proteiner. Når egget varmes opp, koagulerer proteinene og kan bli til en seig masse som fester seg til skallet. Jo lavere PH-verdi egget har, jo «seigere» blir det. Nylagte egg har som regel høyere PH-verdi enn gamle egg.

7 kommentarer om “Hvordan skrelle egg”

  1. Dette er det dummeste jeg har hørt. Jeg koker opp vannet og putter eggene oppi og lar de koke i 8 min(smilende egg) så skylder jeg over med kaldt vann i maks ett minutt(liker varme egg)..null problem å få av skallet. Det er når man såvidt skylder de i kaldt vann, det sitter fast.

  2. Ihht National geografic finnes svaret i alderen på egget. ­Eggehviten i et nylagt egg har tendens til å sitte godt fast på den indre skallhinnen fordi miljøet inne i egget har pH-verdi på 7,6. For å kunne skrelle et egg lett bør pH-verdien være over 8,7. Altså er de helt ferske eggene vanskeligst å skrelle.

  3. Ja jøss. Først kok det stakkars egget fullstendig istykker, kjøl det deretter ned til 3-4 grader før servering. Er denne artikkelen seriøst ment? Som Cato skriver er det hovedsaklig ferskhetsgraden på egget som avgjør hvor enkelt skallet slipper hinnen. Så kan man selvfølgelig velge å ødelegge råvaren for å få av skallet litt enklere dersom egget er ferskt, men det er kanskje ikke et matlagningstips?

  4. Poenget er vel å få av skallet. Og der fungerer faktisk metoden.

  5. Var flere bastante meninger her..Hadde en pakke med utgåtte egg som jeg kjørte vanntesten på..Var bare en uke over men testet likevel.La de i kaldt vann og kokte opp.Skyllte de i kaldt vann. Totalt umulig å få av skallet. Tviler på dette med ferske egg så neste gang blir det å legge de ned i kokende vann.

  6. Jeg har prøvd i mange år å variere framgangsmåten for å få av eggeskallet. I Trines kokebok står det at eggen bør ha romtemperatur før man koker dem.
    Ser ut som det er det beste tipset

  7. Å jeg som trodde man skreller av skrell, og skaler av skall

Legg igjen en kommentar