Hvordan koke egg

Slik oppnår du best resultat når du koker egg.

(Oppdatert 19.04.2018)

Koke egg
(Å lykkes med kokte egg er ikke vanskelig, følg fremgangsmåten nedenfor for et godt resultat. Foto: Dreamstime.com)

1. Ta eggene ut av kjøleskapet en god stund før de skal kokes, da sprekker ikke skallet så lett (du kan også stikke hull med en nål i den butte enden av egget for å unngå sprekker).

2. Bruk en skje og legg et og ett egg forsiktig ned i vannet når det koker. Skru ned platen for å unngå at det fosskoker.

3. Ta tiden fra eggene legges i vannet.

4. Ta eggene opp av vannet straks de er ferdigkokt.

5. Avkjøl hardkokte egg i rennende kaldt vann i 10 minutter. Hvis eggene ikke avkjøles godt nok, kan det bli en grønn kant rundt plommen.

Koketider:

  • Bløtkokte = 3-6 minutter
  • «Smilende» = 6-8 minutter (fast eggeplomme, bløt, «smilende» eggeplomme)
  • Hardkokte = 8-10 minutter

Plateinnstillinger: 9

Fire hendige fakta om egg

  • Hvem har vel ikke stått og knotet med skall på nykokte egg som sitter nærmest bom fast? Det er mye lettere å få skallet av «gamle egg» enn ferske. Jo ferskere eggene er, jo bedre sitter som regel skallet etter koking.
  • Anvendelig: Egget kan f.eks. fungere både som bindemiddel i bakst, og til å tykne sauser og supper. Hva hadde vafler og pannekaker vært uten egg som bindemiddel? Videre kan du pensle kakene egg før steking for å få en deilig gylden overflate.
  • Naturens egen kosttilskudd: Egget er konstruert for å inneholde alle næringsstoffene en kylling trenger. Rik på vitaminer (unntatt vitamin-C), mineraler og proteiner.
  • Proppfulle av kroppens byggestener, proteiner. Ikke bare det, proteinene i egg har høyere biologisk verdi enn annen mat.Sagt på en annen måte: Kroppen din klarer bedre å dra nytte av proteinene i egg enn fra annen mat.

Egget er eggtasisk (fantastisk)!

Lurer du på hvilken dag gud skapte egget? Hvordan skulle vi vite det? Vi skulle ikke stille spørsmål ved dette, vår tid på jorden varer ikke evig. La oss juble, tro og si takk. Spis ett egg!» – Ernest Hemingway

«Har du noen gang sett en mann, kvinne eller barn som ikke holdt på å spise ett egg, eller akkurat skulle til å spise ett egg, eller som nettopp hadde spist et egg? Jeg kan fortelle deg, det gode gamle egget er selve grunnlaget for dagliglivet. Stopp den første mannen du ser på gaten, og spør ham hva foretrekker å miste, egget eller kona, og se hva han svarer!» – P.G. Wodehouse

2 kommentarer om “Hvordan koke egg”

  1. Hvorfor er det egentlig sånn at man skal legge ned egget med en skje? Har hørt at det er pga at det ikke skal slå sprekker i egget, men hvordan har disse to tingene noe som helst med hverandre å gjøre?

  2. Tror ikke det har så mye å si, men hvis du gjør det når du koker opp vannet før du har i eggene, så brenner du jo fort fingrene hvis du ikke bruker en skje. Grenser for hvor langt unna «vannkanten» du kan slippe det fra.

Legg igjen en kommentar