Hjemmelaget tahini

Tahini kan kjøpes ferdig hos velassoerte dagligvarebutikker, men er enklere å lage enn du tror. Du trenger bare to ingredienser: Sesamfrø og en god olje.

Hjemmelaget tahini
Sesamfrø kan mer enn å dekorere hamburgerbrødene. Lag Tahini! En anvendelig ingrediens som brukes mye i matlaging i landene rundt Middelhavet og Midt-Østen. Ordet «Tahini» stammer fra arabisk, og betyr direkte oversatt «å male». Foto: Dreamstime.com.

(Publisert 26.02.2020)

Hva er tahini?

Tahini er ristede sesamfrø, malt til en myk sesampasta. Det har mange bruksområder: En naturlig og sunn smakstilsetter. Rik på proteiner, flerumettet- og enumettet fett. Uunnværlig som ingrediens i mange oppskrifter (f.eks. hummus), bruk den som dressing/saus, eller ganske enkelt som pålegg på brødskiva.

Du trenger: En kraftig kjøkkenmaskin eller blender (for å få malt sesamfrøene fint nok. Jo sterkere blender, jo bedre resultat og mindre olje trenger du å tilsette for å få en kremet og myk konsistens på tahinimien).

Ingredienser:

  • 4-5 dl (lyse) sesamfrø (ca. 350 gram)
  • 1-2 ss olivenolje eller avacadoolje (mengden avhenger av hvor fint maskinen din klarer å male frøene)
  • Eventuelt litt salt (kan sløyfes)

(Tips: Prøv å lage med mindre mengde sesamfrø første gang til du får «dreisen» på prosessen).

Slik lager du din egen tahini:

1. Rist sesamfrøene lett i en tørr stekepanne på middels varme. Rør hele tiden slik at de ikke brenner seg. Viktig: Frøene skal bli lett gyldne, ikke brune.

Tips: I stedet for å riste dem i stekepannen, kan du spre frøene utover en bakepapirkledd stekeplate, og sette dem i ovnen på 170 grader i ti minutter (pass på at de ikke blir for brune).

2. Ha sesamfrøene over i kjøkkenmaskin eller blender når de har fått avkjølt seg, og kjør på maks hastighet. Stopp innimellom og dytt ned frøene som har lagt seg langs kantene med en skje eller slikkepott.

3. Tilsett olje når du begynner å få en smørete, kremete konsistens på frøene, og kjør i ytterligere ett minutt inntil du får en glatt fin konsistens på tahinien (skal være litt flytende).

4. Hell over på et tett glass med lokk, og oppbevar i kjøleskap (holder i 3-4 uker).

Les også:

Legg igjen en kommentar