Hvordan grille biff på gassgrill

Du får ikke like høy direkte varme på en gassgrill som på en kullgrill eller i stekepanna, noe som kan gjøre det utfordrene å få et godt resultat. Slik lykkes du med grilling av biff på gassgrillen:

Biff på gassgrill
Bruning, eller Maillard-reaksjonen som det egentlig heter, er alfa og omega når du tilbereder biff. Illustrasjon: Dreamstime.com

(Publisert 05.08.2019)

Ha lokket oppe mens du bruner kjøttet

Siden du har lavere direkte varme på gassgrillen, tar bruningsprosessen lenger tid. Gjør du som du pleier med annet kjøtt. Griller med lokket nede. Risikerer du derfor at biffen er gjennomstekt og vel så det før du får en farge du er fornøyd med.

1. Ta ut biffene av pakken, og la de ligge i romtemperatur minst en time før tilberedning. Tørk av overflødig væske med tørkepapir som ikke loer.

2. Tenn grillen på alle brennere (så høyt det går på hver brenner), og la lokket ligge nede slik at du får maksimal varme på ristene.

3. Åpne lokket når du grillen er varm nok (tenkt varmt type infernovarmt!). (Og steng en av brennerne på siden slik at du har et sted å eventuelt ettersteke biffene på indirekte varme etterpå).

4. Pepre og salte biffene godt på alle sider, og pensle dem med klaret smør (eventuelt olje).

5. Legg biffene horisontalt eller vertikalt på grillristen, og ta tiden i to minutter.

Grillstriper

6. Løft biffene, og vri dem 180 grader (slik at du de nå ligger vertikalt dersom du først la dem horisontalt på risten). Poenget med dette er at du nå får et rutenett med grillstriper (som på bildet ovenfor), i stedet for striper bare den ene retningen.

Tips! Dette «trikset» kan du bruke uansett hvilken type kjøtt du tilbereder.

7. Ta tiden i ytterligere to minutter. Snu biffene, og gjenta prosedyren i punkt 5 og 6 (altså fire minutter også på denne siden).

8. Kjenn etter med fingrene (overflaten kjennes fastere jo høyere kjernetemperaturen i kjøttet er) eller bruk steketermometer for å fastslå om biffen er ferdig slik du liker den.

  • Rå (rare) 49 grader
  • Medium rare 52 grader
  • Medium 57 grader
  • Medium well 65 grader
  • Well done 71 grader

(Husk at temperaturen stiger noen grader også etter at du har tatt dem av grillen).

Avhengig av hvor tykke biffene dine er, hvor varm grillen er, og hvilken kjernetemperatur du liker. Er ikke biffen ferdig etter å ha vært på direkte varme, legger du den på sonen hvor du tidligere slo av brenneren og varmebehandler den videre på indirekte varme med lokket nede.

9. La biffen hvile minst fem minutter før servering.

Les også:

Legg igjen en kommentar