Klaret smør

Lei av olje som spruter og smør som brenner seg i panna på høye temperaturer? Da er det på tide å lære seg et av de smarteste kokketriksene i boka: Klaring av smør.

Smør består bl.a. av fett og melkeprotein. Fettet tåler høye temperaturer i motsetning til proteinet som lett svir seg. For å løse dette, skiller vi proteinet fra fettet og sitter igjen med et produkt som tåler svært høye steketemperaturer. Klaret smør er f.eks. perfekt når du skal steke biff.

Slik går du frem:

1. Smelt (helst usaltet) smør i en liten kasserolle på lav varme (det skal ikke koke).

2. Etterhvert vil du oppdage av smøret skiller seg i kasserolle. Det tykkere stoffet nederst i kasserollen (melkestoffene), og det klare stoffet over dette igjen (fettet). Det er det sistnevnte vi er ute etter.

Klaret smør

3. Fjern først forsiktig det øverste grumsete skummet med en skei. Deretter øses det blanke (klarete smøret) over i en ny beholder.

4. Det klarete smøret kan brukes med det samme, eller avkjøles og oppbevares på glass i kjøleskap til senere bruk.

Tips: Ikke kast melkestoffet som blir til overs nederst i kasserollen. Dette er en ypperlig smakssetter, og kan tilsettes senere i stekeprosessen når f.eks. biffen ettersteker på lav varme.

3 kommentarer om “Klaret smør”

  1. Helt topp tips. Takk!

  2. Er klaret smør egnet som marinadebasis? (for bla. kyllingklubber). Jeg går på ketogen diett OG har sterkt fokus på å redusere omega-6-inntaket (og øke inntaket av omega-3). Da står valgene mellom oliven,- og rapsolje, men tenkte at smørmarinert kjøtt kanskje ble ekstra godt..? (og sunt, for oss som ikke tror på at de gamle fettmytene)

    P.s. Jeg VET at animalsk kjøtt inneholder til dels mye omega-6, men kylling er slett ikke så gæern’t.

  3. Har nettopp skjønt at klara smør er (meir eller mindre) det same som ghee, som altså er til sals i «innvandrarbutikkar»

Legg igjen en kommentar