Oppskrift på skolebrød

En slager blant både store og små er skolebrød, og uten blygsel proklamerer vi at dersom du bruker oppskriften og (teskje)fremgangsmåten i denne artikkelen – blir de nærmest uimotståelig gode!

Skolebrød

I denne oppskriften brukes samme grunndeig på søtbakst (med tørrgjær), som i våre populære kanelsnurrer. (Denne deigen er svært enkel å jobbe med dersom du er någenlunde nøye med målene, og blir like vellykket uansett om du bruker den til boller, kanelsnurrer eller skolebrød som i denne artikkelen.)

Fremgangsmåte:
(Ingrediensliste finner du under fremgangsmåten lenger ned i artikkelen)

1. Blant alt det tørre (hvetemel, sukker, tørrgjør og salt) i en stor bakebolle.

2. Mål opp melk i et litersmål, og hell i det smeltede smøret. Rør raskt med en skje eller lignende. (Du trenger ikke temperere melken. Blandingen kald melk og varmt smør, gjør at væsken blir passe lunken til tørrgjæren).

3. Hell væsken over det tørre, og grovbland alt f.eks. med en tresleiv. Gå over til å kna / elte deigen med hendene. (Har du målt opp riktig trenger du ikke ha mel på hendene først). Først i bakebollen, før du deretter tar deigen ut på kjøkkenbordet og knar inntil den er helt fin, smidig og glatt.

4. Legg deigen tilbake i bakebollen, og dekk (så tett som mulig) til med plastfolie. Sett deigen til heving på kjøkkenbenken. Best resultat får du hvis du hever minst en time, men har du dårlig tid fungerer en halvtime på et godt og lunt sted som f.eks. varmekablene på baderomsgulvet også bra.

(Les også om: kaldheving over natten.)

5. Ta ut deigen på kjøkkenbordet, og form til en stor pølse (igjen, har du målt opp riktig skal deigen være lett å jobbe med og slippe enkelt fra underlag og fingre, slik at du ikke trenger å ha mel på bordet). Start med å skjære deigen i to på midten. Del deretter disse to emnene i fire like store deler, slik at du til slutt sitter igjen med åtte jevnstore emner.

6. Kle et stekebrett med bakepapir. Form de åtte emnene raskt til åtte (*litt* flate) boller med hendene, og fordel dem jevnt utover stekebrettet.

Tips! Følg fremgangsmåten nedenfor til punkt og prikke, så unngår du at vaniljekremen renner av eller tyter ut under steking.

7. Du skal etterhvert ha vaniljekrem i midten av bollene, men for å unngå at dette renner av under steking etterhever vi bollene i to omganger.

Altså:

 • La bollene stå og etterheve på kjøkkenbordet i 20 minutter uten vaniljekrem.
 • Bruk baksiden på en teskje, og klem ut en liten grop i midten av bollene. Fyll disse (uten å overfylle) med vaniljekrem.
 • La bollene stå og etterheve på kjøkkenbordet i ytterligere 20 minutter. (Nå er forresten et godt tidspunkt å starte forvarmingen av ovnen til 225 grader).

8. Kakk og pisk et egg raskt sammen med en gaffel i en kopp eller et glass, og pensle bollene med dette.

9. Sett stekebrettet mitt i oven, og stek skolebrødene på 225 grader i ca. 14 minutter.

10. Ta ut stekebrettet, og la bollene stå og avkjøle seg i fem minutter. Denne tiden bruker du til å røre sammen melisglasur av litt vann og melis (pass på at den blir tykk nok til at kokosen kan feste seg).

11. Fyll en stor skål med kokos. Gni melisglasur utover bollene, og dypp dem kokosskålen (Slik at de går fra å være solskinnsboller til skolebrød…). Server med det samme, og nyt!!!

Oppskrift på deig (gir åtte middels store skolebrød):

 • 7 dl hvetemel
 • 0,5 dl sukker
 • 100 gram smeltet smør
 • 1/2 pakke tørrgjær
 • 2,5 dl melk (fungerer fint både med hel-, lett- og skummetlettmelk)
 • En knivspiss salt

I tillegg trenger du:

 • Ferdig vaniljekrem fra butikken (eventuelt lag din egen)
 • Kokos
 • Melis
 • 1 egg

2 kommentarer om “Oppskrift på skolebrød”

 1. veldig fin oppskrift, ble store fine skolebrød, takk

 2. Blei dødsgoe! Takk for fin oppskrift.

Legg igjen en kommentar