Hvordan koke ris

Lei av for klebrig, for våt-, underkokt hard- eller brent ris? Følg denne fremgangsmåten for å få et godt resultat hver eneste gang.

(Oppdatert 20.09.2019)

Perfekt ris – hver gang

Mandag ettermiddag. – Er det ikke middag snart, maser ungene og din bedre halvdel. For n’te gang leter du febrilsk på rispakningen, kokebøker og Internett etter riktig fremgangsmåte (er det ikke utrolig hvor mange variasjoner det faktisk finnes på noe som i utgangspunktet burde være en ganske basic ting?).

Du hiver deg over første og beste treff, og 25 minutter senere står du der med kasserollen og resultatet i hånda. Kanskje ble risen helt perfekt denne gangen, eller så ble det slik det blir noen ganger: Heller labert, og surmulte klager fra de andre rundt middagsbordet.

Fremgangsmåten du om litt skal lære i denne artikkelen, er garantert ikke den «superduperbeste i hele verden», men den har noen ganske kjekke fordeler ved seg i en hektisk hverdag:

1. Den er så enkel å huske, at har du laget den en gang, så husker du hvordan du gjorde det til neste gang. Mao. du slipper å lete opp fremgangsmåten HVER gang du skal til å lage middag med ris til.

2. Involverer ikke bruk av sil (som mange oppskrifter gjør), noe som betyr mindre oppvask og mindre styr for deg. Det er godt mulig risen blir bedre om du skyller den i en sil først, men igjen: Vi snakker hverdagsmiddagen her. Denne fremgangsmåten gir deg ihvertfall god ris, selv om du ikke bruker sil.

Du trenger:

  • Ris
  • Vann
  • Salt

Hvordan beregner jeg forholdet mellom ris og vann?

2 deler vann til 1 del ris.

Eksempel: Til 2 dl ris trenger du 4 dl vann (eller bare bruk en kaffekopp eller kjøkkenglass til å måle opp).

(Hold eventuelt igjen «litt» på vannet. Ca. 1,8 deler vann per del 1 del ris hvis du foretrekker mer tørr/luftig ris).

1. Ha ris, vann og salt i en liten kasserolle (du trenger ikke røre). Mengden salt bestemmer du selv (eventuelt sløyf saltet helt dersom du ønsker en sunnere ris).

2. legg på lokk . La det være en liten glippe mellom lokket og kasserollen (med mindre lokket har hull).

3. Sett på høy varme inntil vannet begynner å småkoke. Skru deretter ned temperaturen slik at det bare «småputrer» i kasserollen.

4. Ta tiden i 15 minutter.

NB! Du skal ikke under noen omstendighet røre i risen underveis. Dette er avgjørende for sluttresultatet.

5. Skru av varmen på plata, men behold lokket på. Ta tiden i ytterligere 7-10 minutter.

6. Ta av lokket. «Løft» opp risen fra bunnen med en gaffel, og la den stå og dampe av noen få minutter. Server.

Les også:

4 kommentarer om “Hvordan koke ris”

  1. Jeg lærte i Asia at man skal skylle risen godt i kaldt vann (til vannet blir blank) før man koker det, for å rense det for de stoffene som gjør at det kleber seg.

  2. Kansje dumt spørsmål, men vil det virke med smør? det var alt jeg hadde, men tørte ikke eksperimentere ettersom jeg er JÆVLIG sulten og tørr ikke risikere å ødelegge det 🙂

  3. Det er en fordel å legge den i bløt en halvtime før og så skylle og koke, la den stå i 10-15 min uten varme med lokket på etter koking.

  4. Dette er den hands on beste måten jeg har funnet på å lage ris! Funker som fy!

Legg igjen en kommentar