Posjerte egg

Utvid kjøkkenrepertoaret ditt med posjering av egg. Det er kanskje ikke så vanskelig som du tror..

Posjerte egg
Foto: © Stephaniefrey – Dreamstime.com

Det mystiske ordet «posjering», er ganske enkelt en tilberedningsmetode hvor man lar maten trekke i en gryte med vann til den er ferdig. Det er ikke det samme som å koke – vannet skal være under koketemperatur, slik at maten ikke blir tørr og skjøre matvarer ikke går i oppløsning eller blir ødelagt.

Du har sikkert forsøkt å putte wienerpølser i en kasserolle som fosskoker. Hva skjer da? Jo, pølsene sprekker. Det er derfor pølsene skal kun trekke (posjere) like under kokepunktet.

Posjering av egg

Du trenger:
1 egg (ferske egg egner seg best til posjering)
1 liten kasserolle
2 ss eddik (jeg foretrekker hvitvinseddik til dette formålet) – formålet med eddiken er at egget holder seg samlet i vannet.
1 ts salt

Fremgangsmåte:

1. Knekk egget forsiktig i en kopp (pass på så plommen ikke sprekker).

2. Fyll kasserollen 3/4 full med vann, og tilsett eddik og salt. Varm opp vannet til det fosskoker. Trekk kasserollen fra plata.

3. Virvle opp vannet i en sirkel i midten av kasserollen med en spiseskje, og legg egget med en hurtig «nennsom» bevegelse ned i vannet. Tips: Ha koppen så nær vannet som mulig når du legger i egget.

4. Dersom du har gjort forrige punkt riktig, holder egget seg samlet i kasserollen. Har noe av eggehviten spredd seg, kan du bruke skjeen og føre «utbryterne» sammen med resten av egget.

5. For «smilende» plomme, la egget trekke i ca. 5 minutter (lenger eller kortere tid om du ønsker hardere eller mykere plomme).

6. Løft egget forsiktig ut av kasserollen, og la det først renne av seg på litt husholdningspapir før servering.

Legg igjen en kommentar