Oppskrift på Finnbiff

Finnbiff er en rett de fleste liker. Det er ikke veldig vanskelig å få kombinasjonen reinskav, sjalottløk og creme fraiche til å smake godt, utfordringen ligger i å få det trevlete reinsdyrkjøttet så mørt at det nærmest smelter i munnen.

«Verdens beste finnbiff» med helt mørt kjøtt

Du trenger:

(nok til 3-4 personer)

600 gram reinskav
6-7 tørkede einebær
5 sjalottløk
1 buljongterning (okse/storfe)
3 dl creme fraiche
2-300 gram sjampinjong eller kantarell
Smør til steking
3-4 skiver ekte geitost (ikke absolutt nødvendig, men høyner smaken på gryten)
1 ts finmalt pepper / nykvernet pepper
1/2 ts salt
(Forslag til variasjon, bruk litt bacon i tillegg til reinskjøttet).

Hjemmelaget potetmos
Stekepanne som tåler høy temperatur
En middels stor/stor kasserolle
(Eventuelt bare en stor jerngryte hvis du har)

Fremgangsmåte:

1. La det frosne kjøttet tine i kjøleskap natten over. Legg kjøttet på kjøkkenpapir i romtemperatur den siste timen før tilberedning. (Viktig, det er umulig å få et godt resultat dersom du forsøker å tilberede kjøttet fra frossen tilstand).

2. Grovhakk sjalottløk og sopp.

3. Varm en stekepanne til nesten maks temperatur (gjerne en jernpanne om du har). Brun små mengder av kjøttet av gangen i litt smør eller en nøytral olje som tåler høy temperatur. Ha kjøttet over i en kasserolle etterhvert som det blir ferdig (det er i denne kasserollen gryten skal lages, så velg en som er stor nok).

Les også: Klaret smør til steking.

4. Når alt kjøttet er brunet, ha i en god klatt smør i pannen og brun sjalottløk og sopp (gjerne i to omganger). Ha alt over i kasserollen.

5. Kok ut stekepannen med ca. 1 dl vann, og ha over i kasserollen slik at du får med alle de gode smakene fra panna.

6. Hell over ytterligere 3 dl vann. Tilsett buljongterningen, salt og pepper. Knus einebærene i en morter eller finhakk med en skarp kniv. Ha over i kasserollen.

Knus eller finhakk einebærene

7. Legg på lokk, og kok opp til vannet såvidt koker. Rør rundt. Senk temperaturen nok til at væsken i kasserollen befinner seg like under kokepunktet. La innholdet i kasserollen «syde» i to timer slik at kjøttet blir helt mørt (rør om av og til).

8. Ha i creme fraiche. La kasserollen småputre ytterligere ti minutter mens du rører. Smak til med skiver av geitost, salt og pepper.

9. Server med hjemmelaget potetmos og ryrørt tyttebærsyltetøy.

En kommentar om “Oppskrift på Finnbiff”

  1. Ai, detta var saker! Eneste jeg kanskje vil forandre neste gang er ørlite mindre vann. Kanskje sile av litt før jeg tar i c fraiche.

Legg igjen en kommentar