Saftig og mør svinestek

Stek er søndagsmiddagen over alle søndagsmiddager. Les videre hvordan du lykkes med å få et saftig og mørt resultat hver eneste gang. Alt du trenger er en god porsjon tid.

Med de siste års overproduksjon av svinekjøtt her til lands, kan du finne fersk svinestek til rundt 50 kroner kiloen i mange forretninger. Med andre ord, godt for smaksorganene og godt for pengeboka. Restene bruker du som pålegg.

1. Sett stekeovnen på 125 grader (denne fremgangsmåten fordrer at du har god tid).

2. Legg steken i en ildfast form (hvis steken har svor lar du denne vende opp). Gni godt inn med pepper og salt på alle sider, og stikk et steketermometer i den tykkes delen av steken.

3. Kutt en gulrot i tykke skiver. Fordeles i bunnen av formen sammen med en grovkuttet løk og en neve hvitløksfedd (du behøver ikke skrelle feddene).

4. Hell vann i formen til det står ca. 1 cm opp fra bunnen. Dekk formen med aluminiumsfolie. Sett midt i ovnen.

5. Når termometeret viser 70 grader, ta formen ut av ovnen og øk varmen til 225 grader. Mens ovnen bruker litt tid på å nå riktig temperatur, tar du av folien og øser skyen som har dannet seg i bunnen av formen over kjøttet.

6. Sett formen tilbake høyt i ovnen, og stek videre i 20-25 minutter.

7. La steken hvile i 30 minutter (viktig!) før du skjærer den i tynne skiver. Mens du venter koker du poteter, surkål og lager sausen.

8. Kraften i bunnen av formen er nemlig et supert utgangspunkt for den perfekte skysaus. Hell alt innholdet i bunnen av formen ned i en kasserolle gjennom ei sil. Mos hvitløken (som nå er helt myk) med en spiseskje slik at du får med all den gode smaken.

skysaus

Ha i en spiseskje soyasaus, kok opp, og jevn med maisennajevner til sausen har passe tykk konsistens. Smak til med salt, pepper og sukker (kan sløyfes).

6 kommentarer om “Saftig og mør svinestek”

  1. Ble perfekt!

  2. Arve lurer på forslag til saus, og viktig å nevne forsiktighet med soya saus siden denne har en fremtredende smak

  3. ca hvor lang tid beregner man på 125 grader ?

  4. Hvor lenge på 125 grader kan dette ta?

  5. Lagde denne forrige helg. Stek på 1,5 kilo. Satt den i ovnen kl 11, var 70 grader klokka 15. Stekinga uten folie til 75 grader var ferdig 15.30.

  6. Hei. Er de siste 20-25min for å få spør svor? Jeg er redd for at steken blir tørrstekt. Har vært inne i 7min og har kjernetemperatur på 73c..

Legg igjen en kommentar