Saftig ovnsbakt hel kylling med sprøtt skinn

Bombesikker fremgangsmåte for saftig helstekt kylling i stekeovn.

(Publisert 17.02.2015)

Du trenger:

1 kylling (helst en stor maiskylling av god kvalitet)
Flaksalt
Nykvernet pepper
En halv sitron (kan sløyfes)
Eventuelle friske urter (kan sløyfes)
Hyssing til å binde opp kyllinglårene
Steketermometer

Tips: Utfordringen med å helsteke kylling (det samme gjelder forsåvidt også kalkun), er at de magre brystfiletene trenger kortere steketid enn lårstykkene. Mens sistnevnte tåler (og blir best) med litt røff behandling, vil brystene bli tørre og seige dersom du steker dem for lenge. En metode for å unngå dette er å binde opp lårene slik at de delvis beskytter brystefiletene. For enda bedre beskyttelse kan du i løpet av steketiden dekke til brystene med aluminiumsfolie (men da får du ikke sprøtt skinn slik som i fremgangsmåten som er beskrevet i denne artikkelen).

Fremgangsmåte:

1. Skyll kyllingen i kaldt vann. Tørk deretter godt med kjøkkenpapir som ikke loer. Forvarm stekeovnen til 225 grader.

2. Legg kyllingen i ei ildfast form. Bind opp lårene med en liten stump hyssing. Stikk termometeret inn fra enden på en av brystene og helt inn til spissen befinner seg omtrent midt i brystet. (Se video).

3. Pepre kyllingen (helst med nykvernet pepper) utvendig og innvendig. Kutt en hel sitron i to og sett denne inn i hulrommet rett under lårene (slik at kuttstedet på sitronen peker ut). Dekk deretter oversiden av kyllingen med rikelig flaksalt (det er dette som gir deg supersprøtt skinn).

4. Stekes midt i ovnen i ca. en time (for en stor kylling på 1,3-1,5 kilo). Følg med steketermometeret. Ta ut formen av ovnen når dette viser rundt 70 grader. (Husk at temperaturen fortsetter å stige noe også etter at du har tatt kyllingen ut av ovnen.)

5. La kyllingen hvile i minst 20 minutter før oppskjæring og servering. I mellomtiden kan du jo lage tilbehøret. Kraften i formen er et supert utgangspunkt til saus. Med litt appelsinjuice, Crème Fraîche, maisennajevner, salt og pepper og kraften fra kyllingen lager du enkelt en god appelsinsaus.

En kommentar om “Saftig ovnsbakt hel kylling med sprøtt skinn”

  1. Prøvde denne i går, ble avsindig bra!

Legg igjen en kommentar