Hvordan finne kantarell?

Kantarell
Finn ut hvordan du fyller soppkurven med kantarell…

Det er ikke det at du ikke har forsøkt. Du har trålt skogen på kryss og tvers i timesvis. Likevel virker det som om uansett hvor mye og hvor lenge du leter, så havner ikke mer enn et par-tre skarve eksemplarer i soppkurven.

(Sist oppdatert 04.08.2017)

Slukøret vender du nesen hjemover, og for liksom å gni det skikkelig inn møter du selvsagt på et par andre sopp-plukkere ved parkeringsplassen… Kurvene deres ser smekkfulle ut sammenlignet med din. Oppglødd kan de fortelle deg om hvor mange liter de har plukket til nå i høst. Hvor de fant alle kantarellene? Ha, du kunne likesågodt ha spurt om koden på bankkortet. For svaret er det samme.

Mens andre ganger, gjerne mens du går søndagstur langs en av markas mest trafikkerte grusveier – da kan du plutselig snuble over en stor klynge. Du har ikke lett etter dem engang!

Skogens gull – ettertraktet og lett gjenkjennelig

Ekte kantarell (Cantharéllus cibárius), er utvilsomt den mest populære matsoppen i Norge. Ikke bare smaker den godt. Den særegne vakre eggegule fargen gjør at det føles nesten som det er ei gullgruve du har snublet over når en gruppe med «skogens gull» åpenbarer seg på bakken fremfor deg.

I tillegg er det en enkel art å lære seg dersom du aldri har plukket sopp før. Det taler heller ikke til dens disfavør at at ingen giftige sopper som vokser i Norge ligner på den. Den eneste «ikke-matsoppen» som kan forveksles her til lands er falsk kantarell (Hygrophoropsis aurantiaca). Sistnevnte er ikke giftig, men smaker ikke godt.

Kjennetegn ekte kantarell: Nedadgående «ribber» som løper ned langs stilken, karakteristisk gulfarge og hatt som er nedtrykt i midten. Viktig: Aldri plukk og spis sopp du ikke er hundre prosent sikker på. Oppsøk soppkontroll (arrangeres i de fleste store byer i Norge) dersom du er usikker.

Slik knekker du «kantarellkoden»

For å stå best mulig rustet før du planlegger neste sopptur, har du størst mulighet for suksess dersom du vet det grunnleggende om stedene hvor kantarellen potensielt kan vokse.

1. Ingen skog ingen kantarell. Punkt en for å finne skogens gull er nettopp skog. Kantarellen lever nemlig i et samspill med røttene til bar- og løvskog. Dette samspillet heter Mykorrhiza, og kan forenklet forklares som et gjensidig utveksling av næringsstoffer mellom sopp og trerøtter.

Dette er hovedgrunnen til at kantarell er en såpass kostbare vare å kjøpe i dagligvareforretninger. På grunn av samspillet med skog er den vanskelig å dyrke kommersielt på samme vis som f.eks. sjampinjong. Kantarellen du kjøper i butikken er plukket i naturen (og du vet jo selv hvor vanskelig det kan være…).

2. Hvilken type skog gir størst sjanse for fangst? Gode steder å lete er i gammel næringsfattig gran- og bjørkeskog (gjerne blandingsskog med disse treslagene). Men, ingen regel uten unntak. Har du flaks kan du slumpe over store grupper med kantarell i ung granskog.

3. Skygge, vann, mosekledd grunn og grusstier. Disse fire stikkordene er gode «mantra» når du leter etter kantarell. Det er liten vits i å oppsøke solvendte skråninger. Prøv heller skyggesiden. Husk at sopp trenger fuktighet. Mosekledd grunn er bra steder (gjerne med innslag av steiner og gress). Den trives godt på kanten av opptråkkende stier og grusveier (det er derfor du kan slumpe over store mengder også ved markaveier hvor mange mennesker ferdes).

Med andre ord: Finner du en «øde» grussti midt inne i blandingsskog, med mosekledd grunn hvor en liten bekk renner langs stien, kan du risikere å gjøre rent bord….

Kantarell ved sti
Kantareller som ‘gjemmer seg’ ved en opptråkket sti. Går du forbi som alle andre, eller oppdager du dem?

4. Når du først har funnet en kantarell – finnes det som regel flere i nærheten. Det beste tipset har vi spart helt til slutt. På mange måter kan det å finne den aller første kantarellen by på den største utfordringen. Hemmeligheten bak det å virkelig finne mye kantarell kan egentlig oppsummeres i to punkter:

Kantarell vokser gruppevis
Finner du en, er sjansen stor for at du finner flere i nærheten.

– Kantarellen opptrer som regel gruppevis. Det kan være fort gjort å gå videre når du har funnet en. Men ta deg tid til å finkjemme de nærmeste kvadratmeterne rundt «funnstedet» neste gang. Det kan ofte være vanskelig å få øye på artsfrendene der de gjemmer seg under blåbærlyng og nede i mosen. Kikker du litt nærmere kan du bli forbløffet over hvor mange du kan finne på et sted.

– De vokser på de samme stedene år etter år. Det betyr at jo flere år du har plukket kantarell, jo lettere blir jobben. Husker du stedet du fant en fin gruppe kantareller sist høst? Ta turen tilbake i år. Sjansen er stor for at du finner like mange i år. Hvis det ikke har vært noen der før deg da…


Artikkelen ligger under Diverse |

15 Kommentarer til “Hvordan finne kantarell?”

 1. Lea skrev:
  10-09-2014

  Ved stier er bra steder ja. Noen som vet hvorfor det er sånn?

 2. Kjell skrev:
  31-07-2015

  Ahh! Takk for gode tips.

 3. August skrev:
  27-08-2015

  Kom godt med dessa, her hvor jeg går med snuten vendt nedover i mosen på tur 😉 Takk!

 4. Gro skrev:
  10-08-2016

  Jeg bor oppe i 800 meter her har jeg ikke funnet en eneste kantarell.

 5. Geir skrev:
  10-08-2016

  Har funnet masse på mine «faste» plasser i år. (i lavlandet)

 6. H.H. skrev:
  12-08-2016

  Et par ting jeg ikke har tenkt på her 🙂 Takk! Da er det bare ut lete.

 7. js skrev:
  14-08-2016

  Jeg antar de finnes ved stier da hover, føtter og labber er med på å spre sporene.

 8. Inger skrev:
  29-08-2016

  Mener det er viktig å skjære kantarellene slik at rota blir stående igjen. Røsker en opp med rota kommer den ikke igjen. Gjør man dette kan man plukke kantareller hele høsten utover 🙂

 9. Morten skrev:
  11-09-2016

  Jeg har en ide til en kantarellapp! Det er jo fargen som er det du må få øye på når du leter etter kantarell. Tenk en app hvor du ser på bakken gjennom mobilskjermen, og akkurat den kantarellfargen blir uthevet! Noen som har trua på dette?

 10. Arne Pedersen skrev:
  22-09-2016

  Prøv i nærheten av rennende vann, men ikke i myr, ofte hvor det også vokser blåbær og røsslyng merk deg hvor du har funnet kantareller før, er det for lite der kan du smule opp et par store gamle i samme type terreng, det gir resultater etter et par år.

 11. Tom Bredo Olsen skrev:
  04-01-2017

  Jeg finner mye kantarell i gammel furuskog med godt lys,
  Gamle eiketrær gir også god avkastning. Hassel og bjørk er også gode leverandører. NB! Ospeskog er ikke bra.

 12. Adrian skrev:
  03-08-2017

  Tror kanskje Tom bare troller her. Du finner ikke kantarell i furuskog, hvertfall ikke uten gran/bjørk i nærheten. Kantrarell inngår ikke symbiose med Furu, dessuten er furuskog ofte for drenert/tørr. Sopp trenger heller ikke lys da den ikke gjør noe fotosyntese. Gran og bjørk de beste stedene å lete.

 13. Tom Bredo Olsen skrev:
  17-02-2018

  Adrian tar feil. På gamle furumoer vrimler det av kantarell! Kantarellen trives IKKE dersom det blir for mørkt. I skogslysningene finner man ofte kantarellen.

 14. Soppsanker skrev:
  27-08-2020

  Beste tipset er å leite på samme stedene hvert år. Har noen bra steder og det er langs stier hvor det går hundrevis av andre turgåer hver søndag. Kantarellen sitter så langt ned i mosen og lyngen at det er vanskelig å se den hvis du ikke vet at den er der.

 15. Liv N. S. skrev:
  18-09-2021

  I år har jeg labbet rundt i skogen på kryss og tvers og funnet kilovis med kantareller. Langs stier og dyretråkk er det aller meste funnet. Blandingsskog av løvtrær er det mye av her i nord, og er terrenget litt nordvendt, med noen flate partier, der fukten bevares også i tørre perioder, er skogens gull rikelig tilstede.
  Og det er et godt råd å se etter mer i nærheten der den første plukkes, for det er helt unntaksvis at jeg finner bare én..

Legg igjen en kommentar: