13 fakta om fisk

Vi nordmenn er glade i fisk, men totalkonsumet er ganske mange hakk under Kinas (naturlig nok forskjellen i befolkningstall tatt i betraktning). Men klarer du å gjette hvilke land som kommer som nummer to og tre på samme listen?

(Oppdatert 10.07.2020)


(Illustrasjonsfoto: Dreamstime.com)

13 morsomme fakta om fisk (du kanskje ikke visste):

1. Topp 10 største konsumenter av fisk (tall fra 2018 i følge worldatlas.com) er: 1. Kina. 2. Myanmar. 3. Vietnam. 4. Japan. 5. India. 6. Malaysia. 7. Mexico. 8. Elfenbenskysten. 9. Indonesia. 10. Mosambik.

2. Populære fiskeslag på middagstallerkenen i Norge: I følge Norges sjømatråd, utgjør torsk ca. 15 prosent, laks 15 prosent, reker 9 prosent, ørret 2 prosent og sei 1 prosent av all sjømaten vi setter til livs her til lands.

3. Mens de fleste fiskeslag legger egg, føder (de aller fleste) haiarter levende unger.

4. Fisk er som oss avhengige av oksygen for å leve. Fiskens «pusteorgan» heter gjeller og brukes til å ta opp oksygen fra vannet rundt seg (og for å skille ut karbondioksid).

5. Hvithaien kan kanskje virke fryktinngytende, men det har også sitt å stri med: Den må nemlig svømme kontinuerlig for ikke å kveles. I motsetning til de fleste andre haiarter kan den ikke pumpe vann over gjellene for å få oksygen.

6. Håkjerring er det lengstlevende virveldyret vi vet om. Den lever i nordlige farvann. Det største eksemplaret som er fanget i Norge, veide 1099,2 kilo og ble tatt på stang i Nedstrandsfjorden i 2013.

8. Lake er den eneste torskefisken som lever i ferskvann.

9. Mens det i Norge totalt finnes 44 ulike ferskvannsarter, er det registrert minst 1000 arter i den enorme Malawisjøen i Øst-Afrika.

10. I volum er gresskarpe (en fisk de fleste av oss aldri har hørt om) sannsynligvis den fisken det drives mest oppdrett på i verden. I Kina brukes den til mat, men i andre deler av verden brukes den bl.a. til ugresskontroll (da den lever av vannplanter).

11. Seilfisk er antagelig verdens raskeste fisk. Det har blitt gjort målinger hvor eksemplarer av arten har kommet opp i nesten 110 km/t. Seilfisken har et langt «nebb» foran på kjeven (ikke veldig ulikt sverdfiskens «sverd») og en enorm ryggfinne («seilet») som strekker seg over mesteparten av ryggen.

Seilfisk
(Illustrasjon Steven Smith – Dreamstime.com.)

12. En australsk lungefisk som bare gikk under navnet «bestefar» i «The Shedd Aquarium» i Chicago, levde til den ble 80 år gammel. Ingen andre fisk har levd lenger i fangenskap.

13. Hvalhai er verdens største fisk. Den kan bli mer enn 20 tonn tung og 15 meter lang, og lever hovedsakelig av plankton.

Legg igjen en kommentar