Bruk steketermometer når du baker brød

Har du fulgt oppskriften til punkt og prikke, men sitter likevel igjen med et brød med klissete og våt kjerne? Her er et godt tips:

(Publisert 26.04.2019)

Steketid brød

Siden alle ovner er ulike, er det fort gjort at du enten får overstekt eller understekt bakst når du prøver en nye oppskrift. Foto: Dreamstime.com.

Gjør det enkelt, bruk termometer. Brødet er ferdig når kjernen holder 96 grader!

Alle stekeovner er forskjellige, og mange viser gal temperatur. Derfor er sjansen stor for at steketiden for brødet du baker krever lengre eller kortere tid i ovnen din enn det gjorde i ovnen til oppskriftsforfatteren.

Ferdigstekt brød skal gi en hul lyd når du kakker på det, eller enda bedre: Bruk steketermometer så er du helt sikker. Brødet er ferdig med perfekt skorpe når termometeret viser 96 grader.

Flere baketips:

1. Vær nøye med målene. Mens matlaging gir store rom for eksperimentering og personlig vri på retten, bør du følge oppskriften nærmest slavisk når du baker for å få et godt resultat. Vær spesielt påpasselig med forholdet mellom væske og mel. Spar improviseringen til utforming og pynting av bakverket.

2. Temperatur på ingrediensene. Igjen, følg anvisningene nøye. Du får som regel best resultat om alle ingrediensene bortsett fra væsken holder romtemperatur.

Visste du? Det er glutenproteinet i melet, eller rettere sagt elteprosessen når glutenet blandes med vann, som får deigen til å henge sammen og heve til luftig deilig bakst.

Glutennettverk

Proteingruppene gliandiner og gluteniner i hveteglutene sammenveves og danner et trådformet nettverk når deigen knas. Foto: Dreamstime.com.

3. Elt deigen lenge nok. For å danne et sterkt glutennettverk er det essensielt at du knar og elter deigen lenge nok. Ei skikkelig kjøkkenmaskin med eltekrok gjør jobben mye lettere. Beregn minst ti minutter hvis du gjør det for hånd på gammelmåten.

4. Juster med væske, ikke med mel. Unngå å justere deigen med mel. Melet du tilsetter med slutten har ikke vært med på hele elteprosessen (med mindre du starter forfra igjen med eltingen når du har i det ekstra melet), slik at du får ikke det sterke glutennettverket og den luftige baksten du ønsker.

5. Kaldhev deigen natten over. For aller best resultat. Bak deigen dagen i forveien, og la den stå i kjøleskapet til neste dag (eller enda lenger). Kaldheving har mange fordeler. Ikke bare får du du luftigere bakst, du trenger heller ikke bruke like mye gjær som du vanligvis bruker (gjæren påvirker også smaken på bakverket).

Les også:

Legg igjen en kommentar