Hvor mye er en klype salt?

Hvis du er av typen som liker å være ekstremt nøye med målene når du følger oppskrifter, har du sikkert irritert deg mer enn én gang når ingredienslista plutselig ber deg om å tilsette «en klype salt» eller sukker.

(Publisert 18.08.2017)

En klype salt

Tilsett ‘en dæsj’ med ditt og en ‘klype med datt’. Ikke alltid like lett å være nøyaktig når disse begrepene dukker opp blant ingrediensene. Foto: Dreamstime.com

En liten udefinerbar mengde, eller 1/16 tesje?

En klype av noe, har per definisjon tradisjonelt ganske enkelt betydd den mengden du klarer å løfte opp (f.eks. fra en skål med salt) ved å presse sammen pekefinger og tommel.

Med andre ord ikke særlig nøyaktig (du kan jo forsøke å ta litt salt med denne metoden fem ganger, og veie det på ei vekt. Trolig får du forskjellig resultat hver gang).

Enkelte gamle kokebøker oppgir 1 klype til å være 1/8 teskje, mens de fleste kilder på Internett oppgir det til å tilsvare 1/16 teskje (det finnes også måleskjeer å få kjøpt hvor denne mengden brukes).

Se også: Mål og vekt.

Ingen vits i å være overdrevent nøyaktig

Før du begynner å se på teskjeen med lupe for å finne ut hvor lite en sekstendel er, kan du gi deg med det samme (selv om du er en perfeksjonist på kjøkkenet).

I flesteparten av tilfellene hvor du støter på mengdemål som en klype, dæsj og lignende, er det nemlig gjort for at du ikke skal være nøyaktig (særlig hvis det er en middags-, og ikke en bakeoppskrift). Men heller en måte for kokebokforfatteren eller matbloggeren å si at det skal være ørlite salt i retten, men du må gjerne smake deg frem alt ettersom hvor mye/lite salt du liker i maten.

Legg igjen en kommentar