Brødkrum

«Brødkrum» eller «brødkrumme» er en ingrediens som innimellom dukker opp i oppskrifter (f.eks. når du skal lage hjemmelagede fiskepinner eller wienerschnitzel). Før du løper til butikken og kjøper ferdig – lær hvor enkelt du lager din egen.

(Sist oppdatert 08.06.2015)

Brødkrum

Visste du forresten?

Brødkrum brukes f.eks. ved panering (enkelte ganger omtalt som «griljering») av fisk og kjøtt. Som så mange andre ord i kjøkkenverdenen stammer også panering fra fransk, og betyr noe sånt som «å dekke til med et lag knust brød». Når du panerer, vendes matvaren først i piskede egg (ofte etter å ha blitt krydret og vendt i mel) før den vendes i brødkrumme (knust brød). Paneringen gir matvaren en sprø deilig skorpe, mens det beskytter innsiden slik at den blir myk og saftig.

Uttrykkene brødkrumme (knust brød), brødrasp, strøkavring (knust kavring) og griljermel brukes ofte om en annen i oppskrifter på samme rett.

Slik lager du ditt eget «brødkrum»

Tips! For å knuse brød, må mesteparten av fuktigheten være borte. Med andre ord: Brødkrum er den perfekte skjebne for loffen som har blitt noen dager gammel! Oppbevarer du brødkrummen i en lufttett beholder kan det oppbevares i fryser i månedsvis.

Du trenger:

(daggammelt) Brød (Du kan bruke alle typer brød, men som regel funger lyst brød / loff bedre enn de aller groveste typene)

Fremgangsmåte:

1. Skjær brødet i skiver og fordel utover et stekebrett (ved å varme brødet i ovnen får du ut fuktigheten).

2. Sett platen midt i ovnen på 125 grader i ca. 25 minutter. Ta ut stekebrettet og snu brødskivene. Sett tilbake i ovnen i ytterligere 25 minutter.

3. Brødet er klart til knusing når det har blitt så sprøtt at du enkelt kan knuse det med fingrene. (nøyaktig hvor lang tid det trenger i ovnen kan variere alt etter hvor gammel brødet er).

4. Del brødet i mindre biter og kjør litt etter litt i en blender eller kjøkkenmaskin til alt er knust.

Legg igjen en kommentar