Bakt sellerirot i folie

Selleriroten kan mer enn å spille annenfiolin i supper. Bak den i folie (på samme måte som du ville ha gjort med en stor potet), og bruk den som tilbehør til lørdagsbiffen, eller server den for seg selv med en god klatt smør når du har lyst på noe godt.

(Publisert 20.10.2016)


Smakfull og anvendelig. Gir du selleriroten noen timer i ovnen blir den fløyelsmyk og den søtlige aromatiske smaken kommer enda bedre frem. Illustrasjonsfoto: Dreamstime.com.

Sellerirot bakt i folie

Fremgangsmåte:

1. Forvarm ovnen til 230 grader.

2. Skyll, og skjær av de mest trevlete delene av av skallet på rota (la mesteparten av skallet være igjen)

3. Riv av et stykke aluminiumfolie, stort nok til at det dekker hele rota. Pakk godt inn slik at ingenting av rota vises.

4. Bakes i ovnen i ca. 2 timer. (Ja, det tar så lang tid å få den mør. Som en bonus kan du trøste deg med at den lager seg helt selv uten søl, og avgir i tillegg en herlig aromatisk duft i huset mens den står og godgjør seg i ovnen.)

5. Skjær et kryss på toppen, klem, og legg i en klatt smør (slik du ville ha gjort med en bakepotet). Eventuelt ta rota ut av folien, og skjær i to. Spis ut av de halvdelene med teskje.

Tips: Bakt sellerirot i folie passer utrolig godt som tilbehør til biff sammen med potetbåter. Sistnevnte tilbereder du i ovnen mot slutten av steketiden sammen med sellerirøttene.

Du trenger:

  • En sellerirot per person (eller to, hvis du skal servere den for seg selv som lettvint kveldskos).
  • Aluminiumsfolie.
  • En klatt rømme eller smør (gjerne krydder- eller hvitløksmør).

Forresten … (vet du svaret?)

Er stangselleri og sellerirot det samme?

Hvis du har sett en sellerirot når det kommer opp fra bakken, er det kanskje nærliggende å tro at det som stikker opp fra rota nødvendigvis må være stangselleri (altså den samme stangsellerien som den du kjøper i butikken).

Svaret er imidlertid nei. Begge plantene er riktignok varianter av samme plante (selleri), men fra den opprinnelige varianten ble det i sin tid kultivert frem stangselleri (Apium graveolens var. dulce) og sellerirot (Apium graveolens var. rapaceum).

Flere ting du kan gjøre med sellerirot:

  • I stedet for å pakke sellerirota i folie, kan du pakke den i salt (saltbakt): Skjær av alt skallet på rota. Bruk en beholder som tåler høy varme (f.eks. en liten jerngryte). Bruk godt med salt (som du fukter lett på forhånd) og bygg opp rundt rota. Bak i ovnen to/tre timer på 200 grader (til rota er mør). Skyll av før servering. Kutt gjerne i grove biter, og fres dem raskt i ei stekepanne før servering.
  • Selleripure
  • Het trøst (suppe)

Legg igjen en kommentar