Hvordan steke biff

Det er lite som slår en real biff, så hvordan steker vi den for å få et perfekt måltid?

Hvordan steke biff

Vel det hele kommer selvsagt an på hvordan du liker å få det servert. Noen foretrekker bloding og nesten rå, mens andre gjerne ser at kjøttet er helt gjennomstekt.

Saken er biff

Det finnes mange kategorier biffkjøtt. Mørbrad, entrecote, flatbiff, rundbiff, ytrefilet og indrefilet. De to siste er best. Velg deg et par biffer på ca 200 gram pr stk og rundt 2 cm tykke. Biffen er mørere jo eldre den er. Jeg velger gjerne de sykkene som er i ferd med å gå ut på dato.

Før du begynner å steke bør du ha tatt kjøttet ut av pakningen i romtemperatur noen timer på forhånd. Når det gjelder valg av panne er jernpanne å foretrekke. Teflonpanner tåler høye temperaturer dårlig og holder dårligere på varmen. Kjør stekepanna på høy varme, og bruk en olje som tåler høy temperatur. Smør tilsetter du for smakens skyld når du ettersteker eller hviler kjøttet.

«Et bad og en indrefilet. Det er høydepunktene i et menneskes liv.» – C. Siodmak

Når panna er gjennomvarm legger du på biffene. (Stek maks 2 stk om gangen). Jeg bruker å krydre med pepper først når biffen er i panna (altså den ene siden ligger nede uten krydder). Så var det steketiden. Dette avhenger av temperaturen og tykkelsen på kjøttet. For å få det medium slik jeg liker det stek rundt 2-3 minutter på hver side. Når du skal snu biffen er det viktig å ikke stikke i den, bruk butte redskaper til å snu den. Når den er snudd, peprer du andre siden.

«Jeg er av den typen som ikke sender tilbake maten dersom jeg får biff når jeg bestilte fisk.» – A. Kendrick

Når stekingen er ferdig bør biffene få ligge å hvile litt før du skjærer i dem. Som tilbehør er en peppersaus, asparges, aromasopp og bakt potet alltid en klassiker, men dette kan varieres i det uendelige.

Se også: Tilbehør til biff.

Garantert mør og saftig biff!

Har du god tid, kan du forsøke følgende metode for å få et perfekt resultat:

1. Ta ut biffene fra kjøleskapet minst 2 timer før du tilberededer maten. Tørk av kjøttet med tørkepapir som ikke loer.

2. Forvarm stekeovnen til 100 grader.

3. Krydre biffene med salt (gjerne maldonsalt) og grovkornet pepper.

4. Bruk en god jernpanne. Sett maks temperatur på plata (viktig: vent til panna er gjennomvarm før du starter stekingen), og ha i en liten skvett olje som tåler høy temperatur (f.eks. rapsolje). Spruter oljen? Bruk mindre olje! Lar du panna bade i olje er det uungåelig at det spruter litt. Forsøk dette: Pensle biffene med oljen før du legger dem i panna (altså ingen olje overhode i panna). Et annet tips er å ha i en liten klatt smør sammen med oljen.

5. Stek biffene raskt på begge sider til kjøttet har fått farve og en fin stekeskorpe (helst 1, og maks 2 biffer i panna av gangen slik at temperaturen ikke synker).

6. Legg biffene over i en ildfast form. Legg over eventuelt andre krydder (f.eks. friske timianblader), presset hvitløk og en liten klatt smør. La hvile ca. 10 minutter.

7. Stekes på midtereste rille ca. 35-40 minutter for medium stekt kjøtt (om du har biffer på 200-250 gram). Desidert best resultat får du om du bruker steketermometer. Pass bare på at kjøttet har fått hvilt lenge nok etter bruningen før du stikker inn termometeret. Ved kjernetemperatur på 50-55 grader er biffen «blodig». Ved 55-60 grader er biffen «medium» stekt.

8. Ta ut formen av ovnen og la kjøttet hvile ytterligere 10 minutter før serverer.

Nyt den saftigste biffen du har smakt i ditt liv!

12 kommentarer om “Hvordan steke biff”

 1. Hei!

  Og så det evige spørsmålet, Banke eller ikke Banke? Hvordan vet jeg om kjøttet må/bør bankes/»masseres» før det havner i panna? Er det slik at noen typer kjøtt som hovedregel alltid bør bankes? Hvordan avgjøre, hvordan vite? Hvordan prepp’e kjøttet på best mulig måte? Fint om du skriver noen ord om dette temaet.

 2. Nå er ikke jeg noen ekspert, men jeg banker biffen innimellom. Legger bare kjøttstykkene på kjøkkenbenken og slår løs med undersiden av knyttneven/kjevle.

  Angående hvilke bifftyper som bør bankes, så er det vel sånn at jo mer trevlet og seigt kjøttet er, jo større grunn til å banke. Jeg banker ihvertfall aldri indrefilet.

 3. Nei nei nei! Du må for all del IKKE banke biffen! Hva tenker du på mann?! Du knuser celle veggene og biffen blir ødelagt! Biff steking er en kunst som mestres av få.

  IKKE BANK BIFFEN!

 4. Enig med Expert over her. ALDRI bank biff med mindre den er av det seigeste kjøttet, det som aldri kan drømme om å bli mørt på annet vis. Man kan ikke regne med å få den saftig på dette viset, men for å gjøre det beste ut av det bør en steke den på denne måten:

  1. Sett stekeovnen på 150° 10 minutter før du begynner.
  2. Sett plata på maks og vent til den blir varm.
  3. Hiv i en god smørklatt og vent (som nevnt over) til det blir nøttebrunt
  4. Hiv biffen(e) i panna og stek den/dem ett minutt på hver side. Regner med at biffen er ganske flat etter mørbankingen, så da må den ikke stekes noe mer uansett. Ett-minutt-regelen gjelder for såvidt for tykkere stykker også.
  5. Pakk biffen(e) inn i aluminiumsfolie og legg den/dem på ei rist midt i ovnen. Tynne stykker er ferdige på 5 minutter. Tykke stykker bør ligge i opptil 15 minutter.
  6. Slå av stekeovnen og åpne døra. La biffene hvile i 5 minutter.
  7. Hiv biffen(e) på et fat, rask sammen mandelpoteter, en god saus, litt salat, en mørk halvbitter øl og nyt.

  Denne metoden bruker jeg på alle bifftyper, og det fungerer like godt hver gang (tro det eller ei).

 5. Prøvde metoden for garantert mør og saftig biff… Det ble bare helt perfekt! Takk!

 6. Jeg har fått ødelagt så mange biffer på alle disse tåplige forklaringene om hvordan steke perfekt biff. «Å steke på høy varme» er svært misvisende. Man skal steke hver side av biffen på høy varme i 20-30 sek før man lår av platen og la biffen hvile på svak varme til blodet pippler opp, så snur man biffen til blodet pippler opp igjenn. Ferdig.

 7. dette er den beste biffen jeg har smakt å steke den i ovnen er jo perfekt.kjøpte meg en kalvefilet å gjorde som nevnt ovenfor i dette innlegget.så stekte jeg løken i meierismør å hadde i en dæsj juleøl fra aas bryggerier og vil med det si det knxllet i munnen

 8. Jeg bare stekte den og ikke hadde den i ovnen, og det var nyyyydelig…..Mør og saftig, medium

 9. Har en entrecote av merket black angus på størrelse 900gram. Aner ikke hvordan jeg skal tilberede den….?…
  Noen gode tips her?

 10. hmm.. sysnes det er litt rart at dere sier at bør salte og pepre biffen først, det trekker fuktigheten i biffen ut til overflaten, noe som ødelegger saftigheten og mørheten til biffen

 11. Thrust me Jonas, saltet rekker ikke å trekke ut saftighet ut av kjøttet om du har på salt rett før du steker. Det blir noe annet om du salter og peprer 2 dager i forveien!

 12. Det er jo en viss dag i morgen 😉 Så da har jeg ihvertfall styr på en av gjøremålene 😉

Legg igjen en kommentar