Inspirasjon til leker som får opp stemningen ved middagsselskapet, firmafesten eller barnebursdagen.
(Sist endret 29.04.2021)
(Foto: Dreamstime.com)
Leker som passer ved bordet:
1. Hvor godt kjenner du partneren din?
Bordleken som passer perfekt når gjestene består av par (jo lengre parene har kjent hverandre – jo bedre. Kan eventuelt også spilles med venner som har kjent hverandre lenge).
- Du trenger: To ark og en penn/blyant per par.
- Forberedelser: Lag ferdig to sett med spørsmål før gjestene ankommer (slik at både den mannlige og den kvinnelige delen av parene blir spurt).
Poenget med leken er å kåre hvilket par som kjenner sin bedre halvdel best. Verten/vertinnen starter med å lese opp 5 spørsmål til den kvinnelige delen av selskapet.
Eksempel på spørsmål: Hvilket skonummer bruker mannen din? Hva var yndlingfaget hans på barneskolen? Hvor mye veide den største fisken han noensinne har fanget? Hvilket bilmerke var den første bilen han eide? Når gikk han sist til innkjøp av et klesplagg, og hva var det han kjøpte? Hvilken egenskap ved deg, tror du mannen din finner mest irriterende?
Etter av kvinnene har notert ned svarene, deles arkene ut til respektive menn for retting. Verten/vertinnen samler så inn svarene. Etterpå er det mennenes tur til å bli utspurt. Det paret som sammenlagt har flest riktige svar, utkåres som vinner.
Tips: Leken blir morsomst hvis du skreddersyr ulike spørsmål til mennene og damene. Leken kan gjerne deles opp, slik at f.eks. kvinnene blir spurt i tidsrommet mellom middag og dessert, mens mennene blir spurt etter desserten.
Se også: Allmennkunnskap – 100 spørsmål om alt mellom himmel og jord.
2. Viskeleken.
- Du trenger/forberedelser: Ingen.
Passer best i uformelle selskaper / barnebursdag. Verten / bursdagsbarnet visker en lang setning inn i øret til personen til venstre for seg ved middagsbordet. Etter en stund visker vedkommende setningen videre til personen til venstre for seg igjen.
Når setningen har kommet hele veien rundt bordet, sier siste mottaker den høyt opp slik at alle kan høre. Sjansen er stor for at innholdet i setningen har endret seg ganske så mye siden starten, til stor forlystelse for alle rundt bordet.
(Kanskje mest egnet i barnebursdager, men viskeleken kan også slå an blant voksne dersom stemningen allerede er god og munter rundt bordet. – Foto: Dreamstime.com)
3. Hvem av gjestene rundt bordet har best hukommelse?
- Du trenger: Penn/blyant og papir.
- Forberedelser: Tenk ut, og skriv ned ti ord på en lapp før selskapet begynner.
I det gjestene har satt seg, og serveringen er i gang forteller verten/vertinnen at det under måltidet skal foretas en uformell kåring av hvem det er rundt bordet som har best hukommelse.
Etterhvert som måltidet skrider frem, blir det med jevne mellomrom sagt opp et nytt ord. Det er om å gjøre for gjestene å huske alle ordene som blir sagt. Når alle ordene omsider er sagt (f.eks. når måltidet er ferdig), får gjestene utdelt hver sin penn og papir slik at de kan skrive ned alle ordene de husker. Den med flest riktige ord, vinner leken.
Eksempler på ord: Blomkål, vin, kalkun, Jupiter, biff tartar, appelsin, blåbær, kreps, laks og mango.
Tips til variasjon: Klassikeren Kims lek.
Finn frem ti-femten forskjellige gjenstander og legg dem utover bordet. Hold opp, vis og fortell deltagerne hva hvert objekt er. Legg over en duk eller håndduk. Det er nå om å gjøre for gjestene å skrive opp så mange av gjenstandene som de klarer å komme på. Den med flest riktige, har vunnet konkurransen.
Eksempler på gjenstander: Badeand, nøkkelknippe, Playstationkontroller, kaffekopp, tennisball og hodetelefoner.
Tips: Vær påpasselig og følg med slik at ingen av gjestene jukser med å notere f.eks. med mobiltelefonen underveis.
4. «Middagsoppdraget».
- Du trenger: Penn/blyant og papir.
- Forberdelser: Tenk ut «oppdrag», fyll ut og gjem arkene før gjestene ankommer.
Be alle gjestene om å ta en titt under asjettene sine når de setter seg til bords. Under hvert fat ligger det nemlig gjemt en papirlapp. På alle papirlappene – unntatt en – står det bare: «Du har intet oppdrag. Din oppgave er å avsløre en av de andre gjestenes hemmelige oppdrag når vedkommende gjør noe pussig.» På den siste lappen står det hemmelige oppdraget. Eksempel: «Unnskyld deg selv under middagen, og forlat bordet en kort tid. Ute i gangen ligger det et slips (hvis gjesten er en mann), eller et halskjede (hvis gjesten er en kvinne). Ta på deg dette (eventuelt bytt ut med det du allerede har på deg), og returer tilbake til de andre som om ingenting har skjedd».
Hvis ingen oppdager oppdraget (hva oppdraget kan være, er det kun fantasien som setter grenser for), har gjesten med «middagsoppdraget» vunnet. Hvis en av de andre gjestene klarer å avsløre det underveis, har vedkommende vunnet.
Tips: Ikke tilgang på brettspill for anledningen? Les hvordan du spiller det tidløse ordspillet Guggenheim med bare penn og papir.
5. «Tvungent konversasjonstema».
- Du trenger: Penn/blyant og papir.
- Forberedelser: Tenk ut temaer, og lag like mange lapper som det er antall gjester før selskapet begynner.
Denne leken ligner på «middagsoppdraget» ovenfor. Alle gjestene mottar en papirlapp i det de ankommer selskapet. Jo lenger tid det går fra lappen mottas til oppgaven skal utføres jo bedre (slik at det kan gå litt i glemmeboka for noen).
Eksempel på hva det kan stå på lappen: Under kaffeserveringen, middagen, eller desserten i dag skal du flette inn temaet … i samtale med sidemannen. F.eks. «Vet du, helt siden jeg var en litt gutt/jente har jeg alltid drømt om å begynne å spille piano. Vet du om noen gode pianoskoler her i området?», «Jeg går på pilateskurs to ganger i uken. Har blitt utrolig myk pga. dette.», «Jeg skal begynne å studere igjen til høsten. Har alltid hatt lyst til å bli sykepleier.» eller «Sist sommer var vi en tur til Egypt. Det var helt fantastisk.».
På slutten av selskapet bes alle fortelle om sitt tvungne konversasjonstema. Verten/vertinnen kårer en vinner etter hvem han/hun synes har klart oppgaven sin best (best innlevelse / troverdiget).
Se også: Middagstips.
6. Frosset til is / Fryselek.
- Du trenger / forberedelser: Ingen
Passer best i uformelle selskaper. Når middagen serveres nomineres en av gjestene til å være «herr eller fru Frys». Herr Frys’ oppgave er å plutselig under middagen stoppe all bevegelse vedkommende holder på med (slik at det ser ut som om vedkommende er frosset til is).
Eksempel: «Herr Frys» holder på å føre skjeen mot munnen, og plutselig fryser til.
Ettersom andre rundt bordet oppdager dette, gjør de det samme (altså de fryser også til). Personen som til slutt sitter igjen uten å ha oppdaget dette, har tapt leken (og blir f.eks. nominert til «herr eller fru Frys» i neste runde).
Tips: Det er morsomst om personen som er nominert som «herr eller fru Frys», venter til et lite stykke ut i middagen før han/hun «slår til».
Se også: Mål og vekt – Omregningstabell.
7. Oppdiktede telegrammer.
Passer best til store anledninger som et morsomt avbrudd mellom taler, som f.eks. bryllup eller konfirmasjon. Verten eller toastmasteren bryter inn etter en tale, og leser opp et knippe oppdiktede telegrammer fra kjente personer.
Eksempler: «Beklager at jeg ikke kan komme på deres store dag, men jeg er for tiden helt utslitt etter det som skjedde ved Waterloo. Med varme hilsener, og de beste ønsker for fremtiden. Napoleon Bonaparte.»
«Jeg skulle bare kjøre Michelle en snartur frem og tilbake til frisøren, men dere vet hvordan det er… En halv time blir fort til tre timer, og da rakk jeg dessverre ikke å komme i bursdagen din. Uansett ønsker jeg deg en toppers dag! Barack Obama.»
Mer inspirasjon til taler o.l.: Sitater om mat.
(Oppdiktede telegrammer kan være et morsomt avbrekk under bryllupsmiddagen – Foto: Dreamstime.com)
8. Peanøttplukking.
- Du trenger: En liten skål peanøtter/hasselnøttkjerner (eller noe annet dersom en av gjestene er allergisk mot nøtter) og et sugerør per gjest.
- Forberedelser: Ingen.
Dette er en enkel lek som passer fint å gjøre mens gjestene har satt seg til bords, og bare venter på at verten/vertinnen gjør de siste grepene med maten inne på kjøkkenet. Nøtteskålen settes midt på bordet, og gjestene utstyres med et sugerør hver. Når startsignalet gis, er det om å gjøre å flytte så mange peanøtter som mulig over til asjetten sin – kun ved hjelp av sugerøret. Den som sitter igjen med flest nøtter når skål er tom, har vunnet leken.
Artikkelen fortsetter etter annonsen)
NB! Pass på å bruke sugerør som er tynnere enn størrelsen på nøttene.
Tips til selskapet: Lag gratis bordkort.
9. Lang lang handleliste.
- Forberedelser/nødvendig utstyr: Ingen
Hukommelseslek som kan gjøres mens gjestene sitter til bords. Verten/vertinnen starter med å si: «I butikken skal jeg huske å kjøpe en liter melk.» Neste person skal deretter gjenta det forrige person har sagt, samt legge til en ny matvare. F.eks. «I butikken skal jeg huske å kjøpe en liter melk og et fenalår.» Listen blir med andre ord lengre og lengre etterhvert som leken strider frem. Den som sier noe feil, er ute av leken. Den som sitter igjen alene tilslutt har vunnet.
Morsomme selskapsleker til etter at måltidet er unnagjort:
10. Flytur.
- Du trenger: To (eller fire) sterke personer, lydklipp med flylyd (f.eks. fra Youtube), skjerf e.l. (som bind for øynene) og et solid brett/fjøl/bjelke.
- Forberedelser: Leken bør avtales med «bærerne» på forhånd.
Gjort riktig, kan dette være en fantastisk morsom lek (spesielt om gjestene aldri har prøvd den før). Den krever imidlertid at to av gjestene er sterke nok til å klare å løfte og holde en av de andre opp fra bakken.
Gjestene plasseres på et rom, hvor de blir gitt lovnader om at de en etter en straks skal få være med på en spesiell flytur. Den første gjesten føres ut av rommet med bind for øynene inn i et annet rom hvor det spilles flydur i bakgrunnen (eventuelt bruk øretelefoner), og plasseres stående på brettet/fjøla.
Forbauselsen er stor når personen plutselig løftes opp, og tas med på en spenstig flytur. Gjør gjerne opplevelsen ekstra spennende ved å si ting som «This is your captain speaking..» og «nå flyr vi inn i et område med noe turbulens» osv. Avslutt gjerne med å si at «nå er det på tide å hoppe i fallskjerm», og se uttrykket i ansiktet på vedkommende når han/hun stålsetter seg for å hoppe de få centimeterne han/hun befinner seg fra bakken… Dette er spesielt morsomt etter at et en del av gjestene har unnagjort sin «flytur», og blir stående som tilskuere og se på de andre.
Tips: Kan også gjøres med flypassasjeren sittende, dersom du har tilgang til fire bærere og en pall til å plassere stolen på.
(Ta gjestene med på en spenstig flytur! – Illustrasjon: Dreamstime.com)
11. Gjett hva det er i posen.
- Du trenger: En plastpose (det må ikke være mulig å se gjennom posen) eller striesekk.
- Forberedelser: Gjør klar posen med gjenstandene på forhånd.
Enkel og morsom lek. Du putter ganske enkelt 10 gjenstander (som du allerede har i huset) i en pose. Eksempel: En pose kaffe, steketermometer, gaffel, krydderbøsse og et par sokker. Gjestenes oppgave er å etter tur stikke hånden ned i posen (med bind for øynene), for deretter å gjette og skrive ned hva de tror de ulike gjenstandene er. Når alle er ferdige, samler personen som styrer leken inn alle lappene. Den av gjestene som har flest riktige svar har vunnet leken.
Tips: Juster vanskelighetsgraden etter gjestenes alder.
12. Kjønnskampen.
- Forberedelser: Klargjør spørsmål / oppgaver på forhånd.
Dette er en fin lek dersom kjønnsammensetningen på selskapet er någenlunde lik (f.eks. 5 kvinner og 5 menn). Menn og kvinner deles inn i hvert sitt lag. Verten/vertinnen har på forhånd forberedt en lang liste med spørsmål, hvorav omtrent halvparten er spørsmål som kvinnene har størst forutsetning for å svare riktig på, og den andre halvparten er spørsmål som mennene har størst forutsetning for å svare riktig på. Alle riktige svar gir ett poeng til laget.
Tips til spørsmål/oppgaver i «kjønnskampen»: Print ut ark med ulike firmalogoer, og la lagene gjette hvilket firma de ulike logoene tilhører. F.eks. kan logoen til en kjent veskeprodusert være en stor utfordring for gutta, mens logoen til en verktøyprodusent kan by jentene på en ditto stor utfordring. I stedet for logoer, prøv også å la lagene få se slagordene til ulike bedrifter, for deretter å gjette hvilken bedrift de tilhører.
13. Skjeen.
- Du trenger: Like mange skjeer som antall deltagere (minus en)
- Forberedelser: Historien som leses opp kan diktes der og dag, eventuelt kan verten/vertinnen ha forberedt den på forhånd (og skrevet den ut).
Ikke veldig ulik klassikeren «stolleken». Skjeene legges på golvet (en skje mindre enn antall personer), mens de som deltar i leken sitter rundt. Personen som er satt til å lede leken starter så med å fortelle en historie. Hver gang ordet «skje», «skjei» eller andre varianter av ordet sies, er det om å gjøre for deltagerne å hive seg frem og sikre seg en av skjeene på golvet. Den som sitter igjen uten skje, er ute av leken. For hver gang noen går ut av leken, fjernes ytterligere en skje fra golvet. Den som sitter igjen alene tilslutt, kåres til vinner.
NB! Tar man opp en skje uforvarende uten at ordet er uttalt (f.eks. ved at spillets leder narrer deltagerne til å tro at ordet straks blir sagt. Eks. «Familien satt rundt bordet og spiste grøt. Lille Ole førte litt av grøten opp mot munnen med … fingrene.», er man også uten av leken.
14. Hyttetur.
- Du trenger: At ingen av gjestene har vært med på leken tidligere!
- Forberedelser: Ingen.
Verten/vertinnen forteller at selskapet skal ut og reise på en imaginær hyttetur sammen. Gjestene får etter tur forslå en gjenstand som skal pakkes med på turen – hvis den godkjennes av verten vel og merke. Det gjestene ikke vet, er nemlig at kun gjenstander som starter med vedkommenes første bokstav godtas! Eksempel: Hvis Per forslår å ta med en kortstokk, vil verten svare at dette får han ikke lov til. I stedet bes han om å ta med seg en pose peanøtter. Den av gjestene som avslører spillets konsept, utkåres til vinner.
Tips: Av åpenbare årsaker kan denne leken spilles kun en gang i ett og samme selskap, men med litt fantasi er det mulig å komme opp med lignende varianter.
15. Post-it-lappkampen.
- Du trenger: En blokk med-post-it-lapper per deltager.
- Forberedelser: Ingen.
Gjestene deles inn i parvise lag. En av personene på hvert av parene utstyres med en blokk post-it-lapper. Når lekens leder gir signal, er det om å gjøre å feste så mange post-it-lapper som mulig på den andre personer innen det har gått to-minutter (bruk stoppeklokke). Vinner av leken er paret som har personen med flest lapper på seg (lapper som faller av underveis telles selvsagt ikke med). Etter første runde bytter deltagerne om på rollene (personen som festet lapper i runde en, er nå den det skal festes lapper på).
16. Menneskelig stein-saks-papir.
(Gøyal vri på klassikeren stein-saks-papir – Illustrasjon: Dreamstime.com)
- Du trenger: Minst seks deltagere.
- Forberedelser: Ingen
Gjestene deles inn i to lag (for at leken skal bli ekstra gøy, bør det være minst tre deltagere på hvert lag).
Reglene er som i vanlig stein-saks-papir (hvor saks slår papir, papir slår stein, og stein slår saks), men med en morsom tvist: I stedet for å forme hendene til symbolet man har valgt (f.eks. papir), skal alle deltagerne på laget etterape symbolet med kroppen sin. Eksempel: Papir, alle deltagerne legger seg vannrett nede på gulvet for å ligne på et ark. Stein: Alle deltagerne legger seg på gulvet, og krøller seg samme til en ball, slik at de ligner på en stein.
Fremgangsmåte: Lagene får før hver runde et par minutter til å bli enige om hvilket symbol de skal forsøke å etterligne. Når dette er gjort, sier personen som leder leken «klar-ferdig-gå», hvorpå alle hiver seg rundt og gjør det de ble enige om. Poeng tildeles det laget som vinner runden (etter vanlige stein-saks-papirregler). Første lag til 5 eller 10 poeng har vunnet hele leken.
17. Ladede spørsmål.
- Du trenger: Penn og papir.
- Forberedelser: Klargjør spørsmål på forhånd.
Morsom lek som får frem latteren rundt bordet. Her er det den personen som kjenner sine medgjester best, som har størst forutsetning for å vinne.
Gjestene får utdelt penn/blyant og ti papirlapper hver. Verten/vertinnen har på forhånd klargjort en liste på ti (eller annet antall) personlig ladede spørsmål. Eksempel: «Hva heter yndlingsretten din?», «Hvor gammel var du da du fikk din første kjæreste», eller «Hvis du skulle bodd alene på en øde øy i en måned, og kunne tatt med deg kun en gjenstand – hva ville tatt med deg?». Her er det kun fantasien som setter grense for hva spørsmålene kan dreie seg om (men det kan være lurt å se an sitt publikum, slik at man ikke setter noen av gjestene i forlegenhet).
Spørsmålene blir en etter en opplest av verten/vertinnen, mens gjestene skriver ned sine personlige svar på lappene (og merker dem med navn og nummer på spørsmålet). Når alle spørsmålene er unnagjort, samles alle lappene inn (legg deg i rekkefølge så det blir lettest mulig for personen som styrer leken).
Leken går nå inn i den morsomste fasen: Verten/vertinnen skal nå nemlig lese opp spørsmålene og et og et svar. Det er om å gjøre for gjestene å rekke opp hånden, og gjette hvem som har svart hva (man kan ikke gjette på egne svar). Det gis et minuspoeng for feil svar, og tre plusspoeng for riktig svar. Den som har flest poeng når alle spørsmål og svar er unnagjort, har vunnet leken.
18. Krøll på tunga.
- Forberedelser: Ingen.
Hvem av gjestene klarer å holde tunga rett i munnen lengst?
Alle sitter i ring. En av deltagerne setter i gang leken med å si «Ibsens ripsbusker». Personen som sitter til høyre for vedkommende, skal uten å nøle, gjenta og si det samme. Slik går de to ordene fra personer til person rundt ringen. Helt til noen sier «snu ordene!». Personen til høyre, skal nå stokke om på ordene, og si «Ripsbusker Ibsens». Nestemann det samme osv.
Den første som nøler for lenge eller sier feil, er ute av leken. Den som sitter igjen helt til slutt, har vunnet.
Tips til andre ordfraser som kan brukes: «Djerv dvergbjerk», «Takpapp, veggpapp» og «Kokt torsk, stekt torsk».
19. Gjett ingrediensene
- Forberedelser: Gjør klar ingrediensene på forhånd.
Dette er en kjent selskapslekvariant som kan utføres på flere måter. Enten ved å la gjestene smake på ulike matvarer/krydder med bind for øynene (og gjette hva det er de spiser), eller ved f.eks. å blande to eller tre ingredienser til en smoothie, og deretter gjette på de ulike bestandelene er. OBS! For at dette skal bli en trivelig lek for alle, bør du avstå fra å bruke ingredienser som kan oppfattes som motbydelige av gjestene (forsikre deg også på forhånd om at ingen av gjestene har noen matvareallergier eller -intoleranser).
Tips til vri på leken: En lignende lek kan også gjøres med gjenstander i stedet for mat. Fyll bokser med ulike gjenstander. Før inn gjestene en etter en med bind for øynene, og la de kjenne på hver gjestand med hendene. Den som gjetter flest riktige, har vunnet leken.
Artikkelen fortsetter etter annonsen)
20. Balansering på tynn «virtuell» line med ELENDIG sikt.
- Du trenger: En rull toalettpapir og en tom rull (eller kikkert).
- Forberedelser: Ingen.
Denne leken er selve beviset på at det ikke trenger å koste noe å ha det moro (det hjelper dog å ha mye plass tilgjengelig). Finn et rom i huset hvor det er mye plass (med få møbler man kan støte borti). En lang gang er ideelt. Rull ut toalettpapiret så langt det går på gulvet.
Festdeltagerne skal etter tur balansere på den «virtuelle» linen, samtidig som de kun har lov til å orientere seg i rommet ved å se gjennom en tom rull (her er de lange rullene fra husholdningspapir best), eller en kikkert. Marker med tusj på toalettpapiret hvor langt enkelt kommer før de trår utenfor. Den som kommer lengst har vunnet leken.
21. Grøtleken.
- Du trenger: Like mange stoler som antall deltagere (minus en)
- Forberedelser: Ingen.
Artig vri på stolleken. Alle (unntatt en person) sitter i ring på hver sin stol. Den siste personen stiller seg midt i ringen, og spør en av de andre spørsmålet: «Koker grøten over?» Hvis vedkommende svarer «nei», skjer ingenting og spørsmålet stilles en ny person. Skulle derimot svaret være «ja», må alle reise seg fra stolene sin og finne seg en ny. I dette lille tidsvinduet har også personen i midten muligheten til å finne seg en stol. Dersom han/hun lykkes må den som nå mangler en stol, stille seg i midten.
22. Riktig kroppsdel.
- Forberedelser: Ingen.
Alle deltagerne sitter i ring (enten på gulvet eller i sofaen/på stoler). Personen som starter leker sier f.eks.: «Dette er stortåa mi», mens han/hun peker på kneet sitt. Personen som sitter til høyre for vedkommende svarer: «Det her er kneet mitt», men peker på en annen kroppsdel (f.eks. hodet). Neste person skal dermed starte med å si «Dette er hodet mitt», og peke på en ny kroppsdel.
Den som ikke klarer å holde tunga rett i munnen (svarer feil), er ute av leken. Den sitter igjen alene tilslutt, er lekens vinner.
Tips: Quiz slår alltid an som partylek: Matquiz med fasit.
23. Sangkonkurranse.
- Du trenger: Penn/blyant, papir (og godt humør!).
- Forberedelser: Ingen.
Gjestene deles inn i lag (f.eks. tre personer per lag). Personen som er satt til å lede leken sier et tilfeldig ord. Lagene får deretter fem minutter på seg til å komme på så mange sanger de klarer hvor det aktuelle ordet er en del av teksten (og skriver dem ned på en lapp).
Eksempel på ord: «Har». «Bæ bæ lille lam, har du noe ull.»
Tips: Både engelske og norske ord kan brukes. Ordet bør med fordel være et ord som brukes i dagligtalen, slik at lagene klarer å komme på mange sanger hver.
Når de fem minuttene er omme, skal lagene etter tur synge en og en av sangene de har på listen (lag A synger sin første sang, deretter synger lag B sin første sang osv). Det deles kun ut poeng dersom alle deltagerne på laget er med og synger.
Laget som klarer å komme opp med flest sanger til slutt har vunnet leken.
Tips til morsom variasjon: Lagene får utdelt hver sin avis. Leder for leken sier et tilfeldig sidetall, hvorpå lagene etter tur får i oppgave å synge inneholdet på denne siden i deres avis. Poeng deles ut til laget som klarer å holde seg mest alvorlige under sangen / best innlevelse.
24. Sekken med det rare i.
- Du trenger: En sekk fylt med mengder av pussige klesplagg, hatter, store sko, løsskjegg og lignende moroeffekter.
Garantert gapskratt: Gjestene stiller seg i ring, og sender sekken fra hånd til hånd. Når musikken stopper (som du styrer), skal vedkommende som holder sekken, ta på seg et av plaggene som ligger oppi. Start musikken igjen, og la sekken vandre videre på samme vis til alle plaggene er brukt. Ha avstemning over hvem som ser morsomst kledd ut. Den som har flest stemmer er lekens vinner.
Se også: Drikkeleker.
Leker som kan gjøres utendørs:
25. Trebeint stafett.
- Du trenger: Bånd/rep til å binde sammen gjestenes ben.
Alle gjestene har sannsynligvis vært borti en eller annen form for stafettløp tidligere. Denne varianten har imidlertid en interessant tvist: To og to deltagere på hvert lag (sett f.eks. parene i selskapet på samme lag) får sin respektive høyre (personen til venstre) og venstre fot (personen til høyre) bundet sammen, slik at de blir som en person med tre bein.
Leken trenger strengt tatt ikke gjøres som en stafett. Hvis det er få gjester, er det ingenting i veien for å ha en «trebeint» løpekonkurranse.
Gå til starten av artikkelen: Selskapsleker.
26. Tårnbygging med spaghetti og marshmallows
- Du trenger: En stor skål med marshmallows og en bunt (tørkede) spaghetti til hvert lag. Stoppeklokke/smarttelefon til å ta tiden.
Gjestene deles inn i lag med to eller tre spillere på hvert lag (eventuelt en mot en dersom det er få personer til stede).
Oppgaven er enkel: Lagene skal ved hjelp egen kreativitet forsøke å bygge et så høyt tårn som mulig av de utdelte «byggedelene» (to eller flere spaghetti kan «kobles sammen» ved å stikke spaghettiendene inn i en marshmallows).
Det laget som har bygget det høyeste tårnet på den tilmålte tiden (f.eks. fem minutter), har vunnet konkurransen.
27. «Paintball-lek» med myke baller.
- Du trenger: To/tre myke baller (ca. fra tennis- til håndballstørrelse) per person og godt med plass. Vester eller armbånd i to ulike farger.
Denne morsomme leken løser garantert opp stemningen. Her blir voksne menn og kvinner med sterkt konkurranseinstinkt til barn igjen på null komma svisj!
Gjestene deles inn i to lag, og utstyres med vester eller armbånd slik at alle ser hvem som er på hvilket lag. Når vedkommende som styrer leken gir signal, begynner «kampen» som i all enkelthet går ut på å kaste og treffe deltagerne på motstanderlaget med baller (av åpenbare årsaker er det viktig at det brukes myke baller).
Når man blir truffet er man ute av leken for denne runden, og må gå og sette seg sammen med de andre som er foreløpig slått ut. Når det ene laget har fått alle sine deltagere slått ut, kåres det andre laget til vinner.
28. Straffesparkkonkurranse.
- Du trenger: En fotball.
Alltid like moro (også for voksne, som raskt finner frem til barnet i seg når ordene «fotball» og «konkurranse» nevnes i samme setning.) Kan gjøres både innedørs- og utendørs. Utendørs på plenen med fotball og mål (bruk to gjenstander som målstolper), eller på stuegolvet med et bittelite mål (f.eks. to plastbrusflasker 20 cm. fra hverandre som målstolper) og tennisball som fotball.
Blir og prøve noen av disse i kveld 🙂
Den flygreia så gøy ut. Noen som har prøvd den?
Nei. Du?
Blir testing av denne lista i kveld 🙂 Party!
«flyleken» KAN gi fall- og andre skader. polstret nedslagsfelt – person (er) som kan støtte/ sikre «offeret uten at moroa uteblir?
«
fare for fallskade – lurt å postre området med puter eller lignende -sll sørg for personer som kan hindre farlige fall.
Noen av disse som passer veldig bra til konfirmasjon?
Det var jo kjempegode aktiviteter
Elsker dem
vi lekte grøtleken til oss, det var kjempegøy! Det ble sånn at vi helt glemte tiden og stedet, anbefales på det sterkeste! Grøten koker over!! hehe
dette var sikkelige morsomme leker og vi hadde det veldig gøy når vi lekte oss rundt med det som små barn. vil veldig anbefale leken Hvor godt kjenner du partneren din, alle trodde de kjente hverandre og de tok masse feil som ingen skjønte noe av. 😉
Mange gode forslag til Nyttårsaften vår – 2024 i morgen. Vi blir 16 voksne som får litt her å bryne oss på. Takker for gode forslag. FW-Kristiansand