Bordkort DIY

Kreative bordkortidéer- og maler til bryllup, dåp, middager, barnebursdager, konfirmasjonsselskaper mm.

(Sist endret 11.06.2019)
Bordkort
Skal du arrangere selskap? Her finner du tipsene til hvordan du lager og utformer bordkortene | Illustrasjon: Dreamstime.com

11 Kreative bordkortidéer:

(Du finner nedlastbare maler lenger ned i artikkelen)

1. Film- og rock/popstjerner. Let på Internett og i ukeblader, og finn bilder av film- og popstjerner som ligner på hver og en av gjestene dine. Klipp eller skriv ut, og lim på bordkortene. Krever en del forarbeid, men latteren rundt bordet når gjestene finner kortet med «sitt bilde» er verdt alt strevet.

2. Åpningsdrink servert i flaske med bordplassering på etiketten. Kreativ og morsom vri på åpningsdrinken. Denne helles på dekorative glassflasker (med kork eller skrukork). Fest deretter etiketten med gjestens navn og nummeret på bordet vedkommende skal sitte på til flasken. Del ut flaskene ved inngangen når gjestene ankommer selskapet.

Spillekort som kreative bordkort
(Kortstokk med den mannlige eller kvinnelige delen av selskapets navn på billedkortene, kan være en morsom vri på bordplasseringen.)

3. Kortstokk. Dette er en fin måte å forhindre at gjestene setter seg sammen med den de ankom selskapet med (hvis du ønsker å bryte opp dynamikken litt).

Plukk ut alle knekt-, konge- og esskortene i en kortstokk, og skriv ned navnet på de mannlige gjestene på hvert sitt kort. Kortene legges deretter i en skåle La de kvinnelige gjestene trekke (med øynene lukket) fra skålen når de ankommer. Personen som trekkes, blir vedkommendes bordkavaler.

PS! Av åpenbare grunner fungerer denne varianten kun hvis det er någenlunde likt antall kvinner og menn som er buden på selskapet.

Tips: Med litt fantasi, kan man komme opp med mange lignende måter for å la folk finne sin borddame eller bordkavaler. F.eks. så kan du la gjestene trekke et ark med halve teksten fra en kjent sang når de ankommer (en mannlig gjest får ene halvdelen, mens en kvinnelig gjest får den andre. For å få personen man skal sitte til bords med til å gjøre seg til kjenne, må man synge sin del av sangen. Den andre svarer da med å synge sin del.

Nesten samme fremgangsmåte kan brukes på barnebursdager: Alt du trenger er spillet memory (eller et annet spill med parvis like kort). Legg halparten av kortene med baksiden opp på sitteplassene, og putt resten av kortene i en skål (med andre halvdelen av parene). Etter at barna har trukket et kort når de ankommer, må de etterpå bort til bordet for å lete opp det andre kortet i paret (dette blir nå deres sitteplass under selskapet).

4. Enkle stilrene bordkort som holdes oppe av en vinkork. Du trenger: Like mange vinkorker som antall gjester, hvit papp, tapetkniv, sort tusjpenn og «skråsaks».

(I videoen over beskrives det også hvordan du kan bruke kongler og konfektbiter som kortholdere).

5. Pepperkakemenn, -barn og -kvinner (alt ettersom den enkelte gjests alder og kjønn). Superenkelt og dekorativt. Skriv på navn med kakesprøyte. Dander med melis langs kantene.

6. Origami-bordkort. I videoen nedenfor ser du hvordan du enkelt, (og ikke minst rimelig, alt du trenger er fargede ark) bretter en vakker fugl og bruker som bordkort.

Visste du? Ordet Origami stammer fra Japansk, og betyr direkte oversatt noe sånt som «papirbretting».

Tips: Mulighetene med papir er mange. En brettet papirbåt eller hatt (som gjestene kan ta på seg), er bare noen av mulighetene.

7. Godterismykke. Det perfekte bordkortet til barnebursdagen! Kjøp et godterismykke per barn, og knyt et kort med barnas navn til smykket med et bånd eller en hyssingbit.

Tips! Se også: Selskapsleker.

8. Bordkort med sitater som passer for anledningen. NB! Kan bli veldig klisjé i noen selskaper / eller dersom sitatene ikke er valgt ut med omhu (her bør du se an gjestene dine).

Eksempel på kjærlighetssitater som passer til f.eks. bryllup:

 • «Et lykkelig ekteskap, kan sammenlignes med en lang konversasjon som føles for kort.» – A. Maurois
 • «Det finnes ingen større lykke for en mann enn det å nærme seg ytterdøren etter endt arbeidsdagen, og vite at det på andre siden av døren befinner seg noen som sitter og venter på lyden av fottrinnene dine.» – R. Reagan
 • «Når det går opp for deg at du ønsker å tilbringe resten av livet med noen, ønsker du at nettopp resten av livet skal ta til så snart som mulig.»
 • «Det er ikke noe enestående ved meg, det er jeg sikker på. Jeg er en vanlig mann med vanlige tanker, og jeg har levd ett vanlig liv. Det er ikke reist noen monumenter for meg, og navnet mitt vil fort bli glemt, men jeg har elsket en annen med hele mitt hjerte og hele min sjel, og for meg har alltid det vært nok.» – N. Sparks

Kjærlighetssitater med en humoristisk vri:

 • «Noen forhold er som Tom og Jerry. De krangler og er uenige støtt, men likevel kan de ikke leve uten hverandre.» – Ukjent
 • «Her forleden fortale min kone meg at jeg hadde sluttet å ta henne med til kostbare steder. Så jeg besluttet å ta henne med til bensinstasjonen…» – Ukjent
 • «Jeg elsker å være gift! Det er så fantastisk å finne den ene spesielle personen som du ønsker å irritere resten av livet..» – R. Rudner

Eksempel på (morsomme) sitater som passer til bordkortene på et bursdagsselskap (f.eks. 50- eller 60-, eller 70årsdag):

 • «Når lysene koster mer enn kaka, er det på tide å innse at man begynner å bli gammel …»
 • «Det faktum at du begynner å bli gammel burde ikke bli sett på som en byrde. Jeg klarer aldri å huske hvor gammel jeg er uansett …»
 • «Definisjonen på en dyktig diplomat, er en mann som alltid husker når en kvinne har bursdag, men aldri hvor gammel hun blir …»

Om vin og annen drikke (til bordkortene i lystige lag):

 • «Når du vinner fortjener du champagne. Når du taper, trenger du det…» -Napoleon Bonaparte
 • «Vin blir bedre med alderen. Jo eldre jeg blir, jo desto bedre liker jeg det…»
 • «Alder er bare et tall. Det er fullstendig irrelevant, selvfølgelig bortsett fra om du en flaske vin da…» -Joan Collins
 • «Antibiotika gjør folk friske, men vin gjør folk glade.»

9. Små blomsterpotter med liten klatrepinne som holder opp kortet med gjestens navn. Plant et frø i hver potte. Som et minne fra selskapet kan gjestene ta med seg blomsterpottene hjem (som de påminnes etterhvert som frøet spirer, og blir til en blomst.)

10. Hemmelig kommando på baksiden av bordkortet. Humoristisk vri, som kan fungere som en «ice-breaker» og løse opp stemningen rundt bordet. På baksiden av hvert av bordkortene, skriver du nemlig en kommando som hver av gjestene skal utføre:

Eksempel: «Med det samme du setter deg ned ved bordet, skal du reise deg opp og klappe hardt med hendene fem ganger». (Her kan det være så sprøtt du bare vil, men husk at dersom du går for langt er sannsynligheten for at kommandoene faktisk blir utført desto mindre).

11. Glass med skrukork (f.eks. vanlige «norgesglass») fylt med dekorativt godteri (drops fungerer best). Superenkelt og morsomt. Bruk etiketten på siden av glasset som bordkort. La gjestene ta med seg glassene hjem etter selskapet.

Bordkortmaler (gratis):

Mal 1. Enkelt brettbart bordkort.

Bordkort - mal - 1

Last ned (.pdf format.)

Mal 2. Enkelt brettbart bordkort 2.

Bordkort - mal - 2

Last ned – Grå (.pdf format.)
Last ned – Lyseblå (.pdf format.)

Bordkort - mal - lyseblå

Generelle tips om bordplassering:

Bordplassering
Spiller det noen rolle hvor gjestene sitter, og hvem de sitter sammen med? | Illustrasjon: Dreamstime.com

Når er det hensiktsmessig med bordplassering (med bordkort)?

 • Når det er mange gjester (f.eks. flere enn 10).
 • Store viktige anledninger (som f.eks. konfirmasjon).
 • For å unngå at folk som kjenner hverandre godt fra før setter seg sammen. Med bordplassering kan du styre dynamikken på selskapet, slik at alle (også de som ikke kjenner noen fra før) føler seg hjemme og får noen å prate med.
 • Du kan f.eks. sette mennesker (du tror) har mye til felles sammen (selv om de ikke kjenner hverandre fra før). Samtidig kan du unngå at mennesker som du vet av erfaring overhode ikke går sammen, blir sittende i nærheten av hverandre.. Eller du kan spre de mest utadvendte personene jevnt utover bordene, slik at ikke all praten blir å foregå ved ett bord. Mulighetene er mange.

Er det noen fastsatte regler som bør følges?

Du kommer langt med en god dose sunn fornuft, men under formelle selskaper som bryllup, dåp og konfirmasjon kan det være smart å følge «reglene»:

Bryllup: Bruden på brudgommens høyre hånd. Til høyre for bruden sitter hennes far, og til høyre for ham igjen sitter brudgommens mor. Til venstre for brudgommen sitter brudens mor, og til venstre for henne sitter brudgommens far.

Konfirmasjon: Konfirmanten i midten, med mor på vestre hånd og far til høyre. Til høyre for far sitter en kvinnelig fadder, mens en mannlig fadder sitter til venstre for mor. Konfirmantens søsken sitter ved siden av fadderne.

Legg igjen en kommentar