Sommerkoteletter i ovn

Sommerkotelettene er innkjøpt for lengst og alt ligger til rette for grilling. Det er bare en liten hake ved planen: Det har regnet ustanselig den siste uken, og nå begynner kjøttet å faretruende nærme seg utløpsdato! Hva gjør du?

(Sist oppdatert 04.06.2015)

Sommerkoteletter i stekeovn

Løsningen er enkel. Sommerkoteletter er nemlig ikke annet enn røkte «vanlige» svinekoteletter, og blir ikke noe nødvendigvis noe dårligere av å tilberedes innendørs selv om det aldri så mye står «sommer» på pakningen.

Visste du forresten at mange av de «røkte» sommerkotelettene faktisk aldri har vært i nærheten av ekte røyk? Tar du en titt på innholdsfortegnelsen hos enkelte produsenter, finner du såkalt «røykaroma». Dette er ganske enkelt flytende røyksmak som kjøttet sprayes med før det tørkes og emballeres.

Slik lager du perfekte sommerkoteletter i ovnen:

1. La kjøttet ligge minst en halvtime i romtemperatur før tilberedning.

2. Brun sommerkotelettene rask på hver side i en stekepanne på høy temperatur i litt olje eller smør (gjerne klaret smør).

3. Krydre med pepper (ikke salt). Press gjerne noen fedd hvitløk og bland dette med olivenolje (og eventuelt andre krydder eller urter du måtte ønske) før du smører kjøttet og legger det i en ildfast form.

4. Kotelettene er ferdige når de har stått midt i ovnen på 200 grader i omtrent 20 minutter.

Server gjerne med en hjemmelaget potetsalat (som også smaker like godt når det ikke serveres som tilbehør til grillmaten) og lettdampede grønnsaker (f.eks. asparges, nykål eller brokkoli).

6 kommentarer om “Sommerkoteletter i ovn”

  1. Takk for oppskriften ? Har prøvd denne selv og den var magisk. Istedenfor ildfast form så brukte jeg aluminiumsfolie og jeg har følgt med oppskriften ellers ?

  2. Har alltid synes «sommerkoteletter» er noe griseri. De smaker som oftest for mye salt, og er sjelden røkte, men sprøytet med røykaroma. Jeg har noen kg. jeg ikke hæres å spise, i hvert fall ikke grillet eller bakt i ovn.

    Noen som har prøvd å koke dette i hjel og bruke kjøttet i lapsskaus? Kan tenke meg det kan være spiselig, neppe verre en «røkte» svineknoker, som heller ikke er røkt, men sprøytet med smaksstoffer.

  3. Synes det er godt med røkt kjøtt i salat. Bacon kan brukes, men jeg bruker like gjerne sommerkoteletter. Denne oppskriften fungerte bra som grunnlag for salat.

  4. Frykten for såkalt røykaroma er ganske ubegrunnet. Dersom du smaker forskjell og synes det smaker dårlig, så er jeg enig med dem som ikke vil ha det, men dersom du, tenker helse så er det faktisk langt sunnere å spise mat med røykaroma enn røkt mat. Selv kjenner jeg ikke nødvendigvis forskjell.

  5. Enig med Dag Jørgen, røykaroma er sunnere….

  6. Damper de ofte på rist, servert med kålrotstappe og poteter. I vår familie er sennepsaus tradisjon. Lag en roux saus, bland inn litt toro kjøttbuljong og smak til med sennep.

Legg igjen en kommentar