Saltkjøtt og stappe

Saltkjøtt og stappe er Norsk tradisjonsmat som fortjener å stå på middagsbordet lagt oftere enn bare på Feittirsdagen. Det er utrolig lett å lage, rimelig og sist men ikke minst – utrolig godt.

Du kan bruke nær sagt alle typer saltet kjøtt av storfe, sau og svin. Mange liker også å ha et par kraftige pølser (f.eks. Vossakorv) i tillegg til kjøttet. Du kan bruke hvilken type kjøtt du vil (eller kombinere), alt retten trenger for å virkelig skinne er rikelig med koketid slik at kjøttet blir skikkelig mørt. I mellomtiden kan du gjøre noe du har lyst til…

Saltkjøtt og stappe

Du trenger (til en familie på 4):

ca. 2 kilo lettsaltet kjøtt med eller uten bein. Tips: Er kjøttet veldig salt, kan det være smart å la det ligge i vann natta over.
Eventuelt noen kraftige pølser i tillegg.
3 store kålrøtter
2 poteter
En god klatt smør
Salt og pepper
Litt sukker

Tips: Mange barn synes smaken av saltet sauekjøtt er for kraftig. Lettsaltet bog av svin f.eks. har en mye mildere smak, og faller lettere i smak hos de små.

Tips: Kjøp gjerne frossent kjøtt. Det er billigere enn ferskt, og resultatet blir ikke noe dårligere når det skal kokes lenge. Husk bare å la det tine natta over i kjøleskap før bruk.

Tips: Du kan også lage ditt eget saltkjøtt ved å la det ligge fullstendig dekket av grovsalt noen dager.

Fremgangsmåte:

1. Kjøttet legges i en stor kasserolle (ikke del det opp eller fjern eventuelle bein på forhånd). Fyll på med vann til det såvidt dekker.

2. Kok opp, og skum av (fjern det hvite skummet som legger seg på overflaten av vannet med ei skei eller øse). Fortsett å skumme av til det ikke dannes mer skum.

3. La småkoke under lokk 2-3 timer til kjøttet er helt mørt.

4. En halvtime før kjøttet er ferdig, er det på tide å begynne å tilberede kalrabistappen.

5. Skrell og kutt kålrabi og poteter i mindre biter. Hell over vann til det halveis dekker. La småkoke under lokk til grønnsakene er møre.

6. Hell av vannet. Ha i en god klatt smør og litt av kraften fra kjøttet – det er nemlig kraften som løfter kålrabistappen fra god til farlig god!

7. Kjør i hurtigmikser til stappen har riktig kosistens. Spe på med mer kraft dersom stappen blir for fast. Tips: Du kan også bruke stavmikser om du «grovmoser» grønnsakene med en potetmoser først.

8. Smak til med salt, pepper og en lyten klype sukker (kan sløyfes).

9. Skjær kjøttet i passelige serveringsstykker og server med det samme. Serveres med flatbrød.

Tips: Resten av kraften fra kjøttet kan fryses ned og brukes som basis neste gang du skal lage en kjapp suppe eller lapskaus (husk bare å ha på mer vann dersom kraften er veldig salt).

Legg igjen en kommentar