Laks med sesamfrø

Den milde nøtteaktige smaken fra sesamfrøene passer perfekt sammen med laks eller ørret. Vend fisken i sesamfrø før ovnsbaking eller rist dem i en tørr panne og dryss over før servering.

(Publisert 30.05.2014)

Laks med sesamfrø
(Foto: Grillet laks med sesamfrø og grønnsaker. Dreamstime.com)

Perfekt ovnsbakt laks rullet i sesamfrø

1. Sett stekeovnen på 160 grader.

2. Krydre laksen (passer like godt til ørret) med salt og pepper. Rull fiskestykkene i en skål med sesamfrø.

3. Brun fiskestykkene hurtig i litt smør eller olje i en stekepanne.

4. Legg fisken i en ildfast form. Stikk et steketermometer i et av fiskestykkene slik at spissen befinner seg så nært midten av stykket som mulig.

(Hvorfor steketermometer? Mange bruker steketermometer ved tilberedning av kjøtt – men aldri til fisk. Fakta er at fisk er langt mer ømtålig for høye temperaturer enn kjøtt. Overstekt fisk er tørr og får den udefinerbare «fæle fiskesmaken» som dessverre ofte får barn – som i utgangspunktet liker fisk – til å sky det som pesten. Allerede når fiskekjøttet har passert 55 grader begynner denne uttørringsprosessen og skapelsen av uønskede smaker å skyte fart. Med steketermometer har du full kontroll, og vet nøyaktig når fisken er ferdig. PS! Det er også viktig å ikke ha for høy temperatur på stekeovnen. Ved f.eks. 225 grader vil de ytre delene av fisken være for mye stekt hvis du tar ut fisken av ovnen når kjernetemperaturen er 55 grader.)

5. La fisken stå i ovnen til kjernetemperaturen er 55-56 grader. Server med det samme.

Sesamfrø – sunt, men ikke overdriv inntaket

Sesamfrø har et høyt innhold av E-vitamin, mineraler (deriblant magnesium), proteiner (20,4 gram per 100 gram) og sunt flerumettet fett.

Vær imidlertid obs på at allergi mot sesamfrø (pga. økt bruk av disse frøene i matvarer) er et økende problem på verdensbasis. Sjansen for å utvikle allergi øker med inntaket.

Legg igjen en kommentar