Havrevelling

Havrevelling er den perfekte start på dagen om du ønsker en rask og svært sunn frokost.

Havre er en av våre sunneste kornarter (om ikke den sunneste). Jeg lager den alltid i mikrobølgeovnen, men best resultat får du i en kasserolle. Fyll oppi et par desiliter vann og ca halve mengden havregryn. Grynene sveller veldig så ha i nok vann. Litt salt (kutt ut om du ønsker retten enda sunnere). Kok på svak varme mens du rører.

12 kommentarer om “Havrevelling”

 1. dette er jo ikke velling. men grøt.. vellingen er mye tynnere..

 2. Helene jeg tror du tar feil. Havregrøt er MED melk. Velling er med vann.

 3. Faktisk så har Helene rett! Velling er tynn og grøt er tykk. Begge kan lages på melk om man ønsker mer næring i dem. Men det er ikke melken som avgør om det er velling eller grøt. Det er konsistensen!

 4. Mormor lagde havrevelling ved å koke vann og havregryn til en litt tykk «suppe», med en beskjeden mengde salt i gryta. Den ble servert i store, vide kopper. Vi blandet melk i koppen og fikk en tynn velling som vi spiste med skje eller drakk fra koppen. Og vi fikk lov å ha sukker i for å gjøre den søt. Det smakte kjempegodt. Det var stor stas å få velling hos mormor. Sikkert derfor jeg fortsatt er veldig glad i både velling, havregrøt eller bare havregryn og melk med syltetøy, til frokost eller kvelds.

 5. Er det noen her som har en oppskrift på havrevelling laget av HAVREMEL?
  Altså ikke av havregryn

 6. Prøv sånn ca. dette forholdet Steinar:

  1 dl havremel til 2,5 dl vann (eller melk).

 7. Velling er 4 dl vann og 1 dl havregryn kokes opp under omrøring. Tilsett litt og litt av totalt 4 dl melk. Kok i 5 min. Tilsett om ønskelig 1/2 ts salt og saft ( 1 dl ublandet)

 8. Velling
  Havregryn blandes ut med vann og litt salt.
  Kokes i mikroovn eller kasserolle til en tørr grøt, som kalles vassgrøt. Spises helst sammen med melk.
  Den tørre grøten spes ut med H melk og blir til velling.
  Inntas tradisjonelt med kanel og sukker.

  Havregrynene kokes altså i vann for å unngå å koke melken.

 9. Ser ut som det er meg selv som har skrevet det overstående 🙂
  Så vil tillføre:
  Ha en kopp med lettkokt havregryn på en dyp talerken. Fyll rikelig opp med vann og la vannet trekke inn litt. Rør inn bittelitt salt og kjør blandingen i microovnen til gryna sveller og løfter seg opp. Bare kjør på til hele talekenen har fått svelle.
  Resultat = vassgrøt.
  Vassgrøten kan spises sammen med melk.
  Rører man inn melken blir det til havregrøt
  Rører man inn rikelig med melk, får man havrevelling.

 10. Havrevelling. Kok opp 2 dl havregryn med 4 dl vann. Hell over i et drikkekar med 2 dl kall melk og 1/2 – 1/1 dl fruktjuice og den har straks fin drikketemperatur. Tilsett etter egen smak solbærsaft, sukker, salt eller annet.Trikkset er den umiddelbare drikketemp (pluss å rense gryta med det samme -før du drikker vellinga)

 11. Hei!»snublet» mer eller mindre tilfeldig over
  dette nettstedet. Vil gjerne si at dette virket veldig koselig. Jeg har laget mye havregrøt på lettkokte havregryn. For å få litt sving på smaken tilsetter jeg litt salt og noen dasher med kardemomme i grøten. Til slutt bruker jeg smørøye og kanel og sukker. Nå har jeg magesmerter og kjøpte havremel idag, men jeg har aldri før laget havrevelling. Siden magen er kranglete for tiden tør jeg ikke provosere den med gryn. Derfor takk for oppskrift på havrevelling laget på havremel. 🙂 have a nice day all of you.

 12. står den for lenge blir det graut!!!

Legg igjen en kommentar