Hardkokte og bløtkokte egg

Slik koker du egg for et perfekt resultat.

Personlig foretrekker jeg eggene «smilende», altså en slags mellomting mellom hard og bløt.

Slik går du frem:

1. Kok opp vannet før du legger i eggene. Skal være så my vann at eggene er dekket.

2. Koketid hardkokt ca 8-10 min, smilende ca 6-8 min og bløtkokt 4-6 min. (Lenger ned i artikkelen får du tipsene som gjør det lettere å få skallet av de hardkokte eggene)

NB! Eggene bør helst holde romtemperatur når de legges i det kokende vannet, slik at de ikke sprekker.

Unngå å kok eggene for lenge da dette gjør eggeplommen grønnlig og tørr.

Er egg sunt? Tidligere ble det hevdet at å spise mye egg innebar risiko for høyt kolestrolnivå (selv om egg inneholder mye kolestrol). Dette har de senere år blitt avkreftet i flere studier. Egg har derimot en rekke helsefremmende effekter. Proteinet i egg er av svært høy kvalitet og nesten helt lik proteinet i vår egen kropp. Egg er også rikt på mineraler og vitaminer. Feks. inneholder egg alle vitaminene bortsett fra vitamin C.

Bra nettsted om du vil lese mer om egg: Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

Problemer med å få av skallet på hardkokte egg?

Hvem har vel ikke opplevd hvor vanskelig det kan være å få skallet av hardkokte egg enkelte ganger (uten at store deler av egget henger igjen i skallet)?

Heldigvis er løsningen enklere enn du tror!

Du har kanskje hørt noen si at gamle egg slipper skallet lettere enn nye, eller at det er lurt å ha i litt hjortesalt eller natron i vannet (se videoen under).

Ja, begge disse tipsene hjelper, men løsningen kan faktisk være enda enklere. Den største grunnen til at det ofte er vanskelig å få av skallet er nemlig disse to årsakene:

1. Egget er ikke skikkelig hardkokt. Det er langt vanskeligere å få av skallet på et «smilende egg», enn et som er helt hardkokt.

2. Egget har ikke fått avkjøle seg nok i vannet før du begynner å skrelle. Dersom egget fortsatt er ørlite lunket, så vil det være vanskeligere å få av skallet enn det ville vært om egget var helt avkjølt.

Løsningen er altså: Pass på at egget er helt hardkokt, og la det avkjøle i rennene vann ca. 10 minutter.

Legg igjen en kommentar