Her er en metode for deg som synes ytterkantene på ribbestykkene (der hvor ribba har fått god bruning og krydderet sitter) er de beste.
Tynnribbe er som kjent fete saker, og som med all steking av kjøtt er det når fettmarmoreringen smelter inn i resten av kjøttet du får den virkelig gode og saftige smaken.
Mesteparten av smaken sitter på yttersidene av ribbestykkene
Du har kanskje opplevd at stykkene i midten fremstår som fete og lite stekt, sammenlignet med de ytterste stykkene når du steker ei stor tynnribbe på 3-4 kilo. Det er fordi det kun er yttersidene som gjennomgår maillardreaksjonen (bruning) under steking. Videre sørger varmen i ovnen for at fettet «smelter» inn i kjøttet. Kjøttet i midten får ganske enkelt ikke samme behandling, og kan derfor ofte føles litt fett, seigt og slapt.
Av den grunn er det noen som foretrekker å skjære opp ribba i mindre stykker før steking. Obs! Har du aldri prøvd denne metoden før, er kanskje ikke julaften dagen til å eksperimentere. Prøv gjerne med ei lita «prøveribbe» i dagene før jul.
Fordeler med å skjære opp ribba i mindre stykker før steking:
- Hver av ribbebitene får mer smak av salt og pepper (mer ytterside, mer plass til krydder).
- Mer ytterside brunes, noe som gir mer smak.
- Mindre arbeid når ribba kommer ut av ovnen, da du ikke trenger å skjære opp kjøttet før servering (med mye væske som renner utover skjærefjøla).
Ulemper:
- Tradisjonelt pleier man å bygge opp ribba med en tallerken eller folieball slik at midten på ribba blir det høyeste punktet under steking, slik at det smeltede fettet får renne av og gi sprø svor. Du får ikke bygget opp på dette viset med mindre stykker (selv om svoren som regel blir sprø likevel).
Les også: Prøv noen morsomme selskapsleker i jula!
Fremgangsmåte:
Bruk den samme fremgangsmåten du vanligvis bruker når du ellers steker ribbe. Eksempel:
Ribbe på 2 til 3 kilo skjæres i 6 til 8 stykker. Rut og skjær svoren med en skarp kniv, og gni inn hvert av stykkene med salt og pepper på alle sider. (Bør helst gjøres minst et døgn før tilberedning).
Fyll stekeformen med aromater (f.eks. hvitløk (med skallet på), sjalottløk, gulrot eller hva annet du måtte ønske. Dette for å gi smak til ribbesausen du lager etterpå).
Fordel ribbestykkene utover formen med svoren opp. Hell 2-3 dl vann i formen, og dekk hele stekeformen med aluminiumfolie (pass på så ikke folien berører svoren. Da kan den bli sittende fast). (Eventuelt kok opp vannet i en vannkoker først, og hell det over svoren).
Damp ribba under folie på 230 grader i ferdigvarmet ovn i 45 minutter (midt i ovnen).
Ta av folien og senk temperaturen til 200 grader. Nå har svoren blåst seg opp under dampingen. Har du kjøpt ribbe med ferdigrutet svor, kan det være lurt å gå over med kniv selv nå og påse at hver av rutene er ordentlig kuttet (svoren er lett å skjære i nå).
Stek videre på 200 grader i ca. 90 minutter. Hell på mer vann underveis hvis det er nødvendig. Bruk grillelementet mot slutten hvis du ikke får sprø svor (men pass nøye på så den ikke blir brent).
La hvile i 15 minutter før servering.