Ribbe med sprø svor

Det evinnelige spørsmålet etter julaften er alltid – «fikk du til sprø svor på ribba i år?»

Her er en fremgangsmåte som undertegnede *alltid* har lyktes med. Du slipper både blåselampe og andre tvilsomme triks..

Kjøp ei frossen (om svoren ikke er rutet på forhånd) tynnribbe på mellom 2 og 3 kilo. Det er nemlig veldig enkelt å rute svoren mens ribba er «halvfrossen» med en skarp tapetkniv eller lignende. Når ribba er opptint knir du den godt inn med en blanding av salt og pepper. Pakk inn ribba i plast eller aluminiumsfolie og la den ligge i kjøleskapet en dag.

Tips til ruting av svor dersom du bruker fersk ribbe: Rut svoren etter at du har dampet ribba. Da er det så lett å skjære i svoren at du kan bruke en vanlig kjøkkenkniv.

Forvarm ovnen til ca. 230 grader. Legg ribba i ei langpanne med et fat under slik at fettet kan renne av. (jeg bruker gjerne to små fat oppå hverandre). Pass på at alle sidene har ca. samme høyde slik at du ikke får svidd svor på ene siden og «daff svor» på den andre. Hell 2 – 2,5 dl vann i langpanna. Dette må du ta litt på feelingen alt etter hvor stor langpanne du bruker. Dekk så *hele* langpanna med aluminiumsfolie og sett den midt i ovnen i 45 minutter.

Skru ned varmen i ovnen til 200 grader og ta av folien. La den så stå i ovnen i ca. 90 minutter. Mot slutten av steketiden pleier jeg å øke temperaturen og flytte ribba høyere i ovnen for å få virkelig trøkk på svoren. NB! Det er utrolig viktig at du i denne fasen følger med som en smed, slik at svoren ikke blir svidd!

Altså:

  • 230 grader med folie i 45 minutter
  • 200 grader uten folie i 90 minutter

Les også: Ribbesaus.

Etter at du har tatt den ut av ovnen lar du den hvile et kvarter før du skjærer den i passelige serveringsstykker. Så er det bare å nyte jubelbruset fra gjestene! God Julemiddag!

10 kommentarer om “Ribbe med sprø svor”

  1. Hvordan få beholde sprø svor når riben er stekt dagen før og varmes opp på julaften?

  2. Bjørg: Tror det er viktig å vente til ribba er helt kald før den pakkes i folie og kjøles ned til neste dag for at svoren skal holde seg sprø.

  3. Prøvde dette på ei lita «prøveribbe» igår, og jeg må si denne metoden slo «legg ribba opp ned i starten for å få sprø svor» langt nedi støvlene!!! Ble helt perfekt. Trengte ikke å skru opp varmen på slutten. Svoren var sprø når steketiden var ferdig. Enkelt og greit 🙂

  4. Forresten noen som har et godt tips til hvordan jeg lager saus til?

  5. Tom, jeg pleier å legge nedi masse hvitløksfedd og sjalottløk sammen med vannet i langpanna.

    Når ribba er ferdig siler du vannet i en liten kasserolle. Når hvitløken og sjalottløken ligger i silen, moser jeg dem med en spiseskje slik at en god del av smaken kommer gjennom silen.

    Kok inn kraften litt mens det koker (rør hele tiden) Ha i 1 ss soyasaus og litt worcestershiresaus (kan sløyfes). Ha i maisennajevner til sausen tykner. Smak til eventuelt med salt og pepper.

  6. Funka i år og denne!

  7. Da er den satt inn i ovnen. Krysser fingrene! 🙂

  8. Bruker denne i år igjen, da den blir bra hver gang 🙂 Kan også tipse om å legge ribba med svoren ned i en form/pose dekket med grovsalt de siste to dagene. Gjør det enda enklere å få sprø svor. (Tørk av saltet før du steker)

  9. Kan legge til på tipset til Otto over, at det veldig lett å snitte svoren etter at man har snudd ribb når den har ligget opp ned. Gjør det som «kniv i varmt smør» å snitte svoren. Selv med vanlig kniv.

    Nå selges jo de fleste ribber med ferdigkuttet svor på butikken, men min erfaringer er at de ikke skjærer dypt nok. Lønner seg å gå over på egenhånd i tillegg.

  10. Hvordan holde ribba varm mens du lager sausen. Du kan jo ikke legge al.folie over svoren.

Legg igjen en kommentar