Kyllingkraft

Det er ingen sak å trylle frem gode sauser og supper hvis du har en god slump kyllingkraft i kjøleskapet. Slik går du frem for å lage din egen kyllingkraft + tips til en superenkel hverdagsvariant du kan lage etter å ha spist ferdiggrillet kylling.
(Publisert 16.09.2013)
Bouquet garni
Den tradisjonelle krydderkvasten Bouquet garni – Foto: Dreamstime.com.

Utgangspunktet for å lage alle typer kraft er bein. Kjøp hel rå kylling neste gang du har lyst på et par kyllingfileter -vinger eller -lår. Parter kyllingen (video med fremgangsmåte finner du her), og la kraften stå og putre i kasserollen mens du lager og spiser middag. Kraften kan du bruke til middagen i morgen eller du kan fryse den ned til bruk ved en senere anledning.

Du trenger:

  • Skroget av en rå kylling.
  • «De fire store» (Mirepoix på Fransk) – Selleri, løk, purre og gulrot.
  • «Krydderkvast» (Bouquet garni på Fransk) – Stilker av timian og persille, samt laurbærblader og eventuelt andre krydderurter bundet sammen som en blomsterbukett (se foto øverst i artikkelen).
  • Hele pepperkorn
  • Salt

Merk! Du kan lage supergod kraft selv om du mangler deler av «De fire store» og krydderkvasten. Har du bare løk og gulrot i huset – så bruker du det. Resultatet blir ikke radikalt mye dårligere ved å kutte et par ingredienser.

Fremgangsmåte:

1. Kutt grønnsakene i grove biter. Skyll kyllingskroget i kaldt vann.

2. Legg delene i en kasserolle. Hell over vann til det dekker, og kok opp. Skum av ujevnhetene som danner seg på toppen av vannet med en stor skei. (Det dannes mest skum i starten når vannet koker opp. Jo flinkere du er til å skumme av underveis, jo klarere blir kraften og smaken bedre.)

3. Ha i krydder og grønnsaker og la det hele småkoke i to timer.

4. Sil av kraften gjennom en sil eller et klede og avkjøl. Tips! Rengjorte melkekartonger er supre å bruke til å fryse ned kraft i.

Kraft på «levningene» av en grillet kylling

Her er et hverdagstriks du kan ta i bruk når familien har hatt en lettvint middag med ferdiggrillet hel kylling, -vinger eller lår. Kraften blir ikke like bra som i oppskriften ovenfor, men den slår buljongterninger fra butikken langt ned i støvlene!

1. Legg alle beinrestene fra middagen i en ildfast form. Nei, det er ikke farlig at andre folk har gragd på beina. Alt av bakterier og andre ulumskheter dør under kokeprosessen.

2. Sett formen midt i ovnen på 250 grader. Når beinrestene har begynt å få litt farge, tar du formen ut av ovnen.

3. Hell over vann til det såvidt dekker beinrestene. Ha i litt salt og hele pepper sammen med eventuelle grønnsaker du måtte ha liggende (sellerirot, løk, purre og/eller gulrot).

4. Sett formen tilbake og senk temperaturen til 150 grader. Skum av når vannet begynner å koke. La det hele småputre 2 timer.

5. Sil av kraften, og reduser eventuelt kraften ved å koke videre i en liten kasserolle.

Legg igjen en kommentar