Hvordan fjerne rust fra jerngryter og -panner

Det er ikke akkurat veldig fristende å tilberede mat i ei gammel jerngryte som er full av rust.

(Publisert 22.02.2016)

Støpejernsgryte
Støpejernsgryter holder godt på temperaturen og passer både til bruning av kjøtt og gryteretter som skal stå og «putre» lenge, men uten riktig vedlikehold (det vil si rengjøring og innoljing etter bruk) kan de ruste. Illustrasjonsfoto: Dreamstime.com.

Sjansen er derfor stor for at den blir liggende innerst i skapet år etter år uten å bli brukt – før du til slutt kaster den og kjøper ny.

Før du går til det skrittet, her er to effektive, helt naturlige metoder (uten bruk av kjemikalier av noe slag) for å fjerne rusten.

Fjern rust med potet
(«Før-og-etter-bilder» etter å ha brukt begge metodene nedenfor)

Metode 1. Smør og hvetemel.

Hvis gryten er veldig rusten (slik som på bildet ovenfor), kan du prøve denne metoden først for å få bort den verste rusten før du tar «finishen» med metode 2.

1. Start med å skrubbe gryten i rennende varm vann med en oppvaskbørste. Sett den deretter på komfyren på middels varme.

2. Ha i en god klatt smør. Når dette er smeltet, dryss over en spiseskje hvetemel, og bland dette med smøret (nesten på samme måte som om du skulle ha laget brun saus).

Fjern rust med smør og hvetemel

Hvorfor fungerer det? Smøret får rusten til å løse seg opp, mens hvetemelet binder det til seg.

3. Gjenta denne prosessen noen ganger (fjern den gamle smør- og melblandingen for hver gang) til du ser at gryten begynner å se merkbart mindre rusten ut.

Metode 2. Potet (rå) og bakepulver.

Denne metoden fungerer etter samme prinsipp som metoden over. I dette tilfellet er det bakepulveret som får rusten til å løsne, mens den fester seg til poteten.

1. Skyll gryten godt i rennende varmt vann med en oppvaskbørste.

2. Kutt enden av en rå potet (bruk gjerne den største poteten du har, slik at det er lettere å få godt grep).

3. Dryss litt bakepulver og noen dråper vann på det rustete området, og gni kuttsiden av poteten har frem og tilbake over.

4. Kutt innimellom en tynn skive nær kuttsiden av poteten (slik at du nærmest begynner med en ny potet) og dryss på nytt bakepulver.

5. Gjenta prosessen inntil du er fornøyd med resultatet. Vask deretter gryten med varmt vann (ikke bruk såpe), og vær påpasselig med å olje den inn med et tynt lag olje (f.eks. raffinert rapsolje) for å forhindre ny rustdannelse.

Merk at begge metodene er relativt arbeidsomme, men resulatet er vel verdt strevet. Jernpanna/jerngryta blir som ny, og du slipper å kjøpe ny!

Legg igjen en kommentar