Butterdeig

Som så mange andre nyvinninger i matens verden opp gjennom historien, ble også butterdeigen oppfunnet nærmest ved en tilfeldighet.
(Sist oppdatert 09.10.2015)

Butterdeig
Foto:Dreamstime.com

I 1645 ble faren til den franske konditorlærlingen Claudius Gele syk.

(Nei, selv om navnet muligens tilsier det – Gele oppfant ikke geléen).

Hvilken sykdom faren var rammet av sier historien lite om, men datidens leger hadde åpenbart et annet syn på kosthold enn dagens legestand. Faren ble nemlig satt på en strikt diett bestående av ingenting annet enn vann, mel og smør.

Som den gode sønnen han var, ville Claudius selvsagt glede sin gamle far. Han bestemte seg derfor for å bake et aldeles nydelig brød bestående av nettopp disse tre ingrediensene.

Claudius startet bakingen med å kjevle ut en enkel deig. Deretter la han en god klatt smør i midten, før han brettet over deigen og kjevlet den flat på ny. Konditorlærermesteren sto hoderystende på siden og bivånte sin elev når denne fortsatte å gjenta den samme prosedyren – smør i midten, og ny utkjevling – ikke bare en, men ti ganger.

Deigen ble så formet til en brød, og til ville protester satte han likevel brødet i ovnen. Lærermesteren trodde nemlig at smøret ville tyte ut av brødet og grise til ovnen. Det gjorde det imidlertid ikke, og de ble begge forbløffet av den delikate og luftige konsistensen på det ferdigstekte brødet.

Butterdeigen, eller pâte feuilletée som det heter på Fransk, var oppfunnet!

Butterdeigen ble en stor suksess, og er grunnlaget for kjente bakverk som f.eks. Croissant og wienerbrød (selv om sistnevnte inneholder flere ingredienser). Claudius endte tilslutt opp hos brødrene Mosca i Firenze, hvor han resten av sin levetid disket opp med de lekreste butterdeigskreasjoner bak lukkede dører (hvordan det ble laget ble nemlig holdt strengt hemmelig).

Hvordan lage butterdeig

Å lage sin egen butterdeig er kjent for å være litt vrient, derfor sverger mange til å kjøpe ferdiglaget deig i butikken. Men som med alt annet her i livet går også butterdeigbaking lettere med litt øvelse. Forsøk selv, videoen nedenfor viser steg for steg hvordan du går frem:

Tips:

La alle ingrediensene være kjøleskapskalde når du starter (det gjør hele prosessen lettere).

Hvordan gikk det så med Claudius’ far?

Pussig nok – tatt i betraktning den “sunne dietten” han var satt på, så fant en annen lege at farens serumkolestrol var altfor høyt. Han ble derfor satt på en ny streng diett bestående av blant annet østers og spekk for å rense blodet.

Når han døde, forteller historien videre at begge legene – etter en runde med saksøkinger og påfølgende konkurser – endte sine liv brent på en stake…

Legg igjen en kommentar