Tilbehør til biff

Biff og bakt potet ikveld (igjen) – eller? Det er lite som slår en saftig biff, men selv for en ekte biffelsker kan det blir kjedelig mer det samme tilbehøret dag ut og dag inn. Her er 18 ideer til alternativt tilbehør:
(Sist oppdatert 18.11.2014)

Tilbehør til biff

1. Asparges. Jeg har hørt både asparges og brokkoli omtalt som «kongen av alle grønnsaker». Hvem av dem som er den rettmessige troarvingen vites ikke, men som tilbehør til biff er det lite i grønnsakenes verden som slår asparges. Her er 3 supergode varianter på bifftallerkenen:

  • Smørdampet asparges. Kutt av endene (de kan også lett knekkes med fingrene), og legg aspargesene i en kasserolle. Ha i vann så det står en 2-3 cm opp fra bunnen av kasserollen. Gi et godt dryss med flaksalt, og en klatt smør. Gi et rask oppkok, og la koke i 2-4 minutter (avhengig av tykkelsen). Ta aspargesene ut av vannet med det samme.
  • Skinkesurret asparges. Hva er bedre enn smørdampetet asparges? Jo, smørdampet asparges surret med spekeskinke! Følg samme prosedyren som ovenfor. Surr spekeskinke rundt aspargesene. Tips: Enda litt bedre blir det om du kutter litt parmesanost i skiver og surrer dette sammen med aspargesen. (Hvis du foretrekker at skinken er varm, dropper du kokingen. Pensle aspargesen med olje, surr dem med spekeskinke og legg dem i en ildfast form. Stek på 200 grader til de i ferdige midt i ovnen).
  • Smørstekt asparges med dijonsennep. Stek aspargesen i smør i en stekepanne. Ha i litt dijonsennep og sitronsaft når grønnsakene begynner å få litt farge. Smak til med salt og pepper.

Asparges og biff

2. Bakerens potet. Ikke så ulikt fremgangsmåten for fløtegratinerte poteter – bortsett fra at fløten er erstattet med kyllingkraft.

3. Potetterrin. Tynne potetskiver lagt i press lagvis mellom timian, sjalottløk og hvitløk. Supergodt – og vel verdt den tiden det tar hvis du ønsker å imponere litt ekstra.

4. Delikate små amadinepoteter kuttet i to, er som skapt til ovnsbaking. Varier gjerne med ulike krydder og urter.

5. Soppstuing.

Du trenger:

  • 300 gram sjampinjong
  • 1 dl okse- eller kyllingkraft (du kan selvsagt også bruke buljongterninger)
  • 2 dl kremfløte
  • 1 ts soyasaus
  • Salt og pepper
  • Smør til steking

Fremgangsmåte:

  • 1. Rens og kutt soppen i tynne skiver.
  • 2. Soppen stekes i smør i en varm stekepanne. Smak til med salt og pepper.
  • 3. Tilsett fløte, kraft og soyasaus.
  • 4. La småkoke til stuingen har riktig konsistens (jo lengre, jo tykkere blir stuingen).
  • 5. Eventuelt: Ha i en liten skvett whisky eller cognac etter at du har i fløte og kraft.

6. Stekt sopp og sjalottløk.

Du trenger:

  • Sjampinjong (i skiver) eller kantarell
  • Sjalottløk (grovhakket)
  • Eventuelt ha i to, tre hvitløksfedd i tillegg
  • Salt og pepper
  • Smør til steking

Fremgangsmåte:

  • 1. Stek sopp og sjalottløk sammen i en stor stekepanne. (Stek i flere omganger om du lager mye. Har du i for mye på en gang, klarer ikke stekepannen å holde på varmen og du risikerer at soppen og løken blir kokt istedet for stekt.)
  • 2. Smak til med salt og pepper.
  • 3. Dander ved siden eller ha over biffen (gjerne dersom du ikke har saus).

7. Poteterbåter i ovn. Ja, du får kjøpt ferdige potetbåter i frysedisken – men de beste lager du selvfølgelig selv. Lær hvordan du får potetene til å bli deilig sprø utenpå og myke på innsiden.

8. Definitivt ikke slankekost, men hva gjør vel det når det smaker så godt? Server fløtegratinerte poteter til biffen, og måltidet blir garantert en suksess!

9. Mais. Den søte kornsorten som har sin opprinnelse fra mellom-Amerika, er et selvsagt tilbør til biffen for mange. Vær obs på at det er stor variasjon i kvaliteten på maisen som selges i Norge (det gjelder uansett om du kjøper hele kolber eller mais i biter på boks). De litt dyrere merkene smaker som regel en god del bedre enn de rimeligste. Her er tre gode maisvarianter som passer godt til biff:

  • Maispure. Har du aldri laget pure av mais før? Da bør du jammen prøve. Enkelt å lage, og faller i smak hos de aller fleste.
  • Stekte maiskorn. Det enkle er ofte det beste – så også på bifftallerkenen. Stek ganske enkelt maiskornene i panna på høy varme med god klatt smør etter at du har stekt biffen (den skal jo likevel hvile litt før du setter kniven i den). På denne måten får du også utnyttet de gode smakene som ligger igjen i panna etter kjøttet.
  • Ovnsbakte maiskolber. Du pleier kanskje å grille maiskolber på sommeren, hvorfor ikke gjør det samme i ovnen? Legg kolbene i en ildfast ovn, og stek midt i ovnen på 200 grader til de har fått farge. Server med godt smør til på tallerkenen (la smelte over kolbene).

10. Når vi snakker om tilbehør til biff, er det umulig å komme unna klassikeren bakt potet. Enkelt – og veldig godt. Server gjerne med en god klatt hvitløk- eller kryddersmør (noen foretrekker også rømme).

11. Ovnsbakte tomater. Store faste bifftomater egner seg best til dette formålet. Kutt tomatene i to på langs og sett dem i en ildfast form. Dryss over litt tørket oregano (eller fersk om du har), salt og nykvernet pepper (eventuelt litt sukker). Hell over eller pensle med litt olje. Stekes midt i ovnen på 225 grader i 20 minutter (praktisk tilbehør hvis du skal ha biff og bakt potet. Tomatene settes i ovnen sammen med potetene mot slutten av steketiden).

ovnsbakte tomater

12. Salat. Nei, du MÅ ikke ha nødvendigvis servere poteter ved siden av biffen (det er selvsagt ingenting i veien for å servere biff, salat OG potet). Biff og salat er både godt og sunt, og tar ikke mange minuttene å tilberede.

  • Gresk salat – Grønne salatblader, tomater, agurk og rødløk toppet med fetaost, ruccola og en enkel vinaigrette (f.eks. 3 deler olivenolje, 1 del eddik / sitron, bittelitt dijonsennep, salt og pepper) – og vips har du tryllet frem alt tilbehøret du trenger til biffen på under 5 minutter.
  • Tomatsalat – Denne passer fint dersom du også serverer poteter til biffen. Tomater skåret i skiver eller båter, blandes sammen med tynne skiver av rødløk. Bland sammen med vinaigretten ovenfor, og topp med friske basilikumblader (kan sløyfes).

13. Grillede skiver av squash er godt, men en tilsvarende variant kan også lages i stekeovnen. Aller best er det om du har en ildfast form med rist. (Hvis ikke kan du alltids sette en ildfast form under risten i ovnen så det ikke drypper og griser til bunnen i ovnen.) Skjær squashen i skiver (gjerne i delikate lange skiver på langs). Legges på risten og pensles med olje. Gi et lett dryss på flaksalt og pepper. Sett ovnen på 240 grader (bruk grillelement om du har), og snu squashskivene når de har fått farge.

14. Ovnsbakt sjalottløk. Fjern skallet og legg sjalottløkene (hele) i en ildfast form. Ha i litt olje, og bland godt. Dekk til med folie og bak på 200 grader ca. i en time.

15. Ovnsbakt hvitløk. Rå hvitløk smaker og lukter sterkt, men når du baker den forander den totalt karakter. Den blir både mild og søt, og kan spises som den er eller som en smaksetter på annet tilbehør eller selve biffen. Bakt hvitløk er nemlig helt myk, og kan med enkelhet klemmes med en skje og smøres utover.

Kutt toppen av en hel hvitløk (ikke pell av feddene). Pakken den inn i aluminiumsfolie og bak i ovnen på 200 grader i ca. en time.

16. Biff og løk. Gammel klassiker.

17. Ovnsbakt søtpotet. Navnet til tross, så er ikke denne supersunne (bl.a. så er den en av våre beste kilder til betakaroen) og søte grønnsaken i slekt med navnebroren poteten. Men hva gjør vel det. Prøv den alene, eller sammen med vanlige poteter. Skjær søtpoteten i to, og legg i en ildfast form med litt olje i bunnen. Dryss over litt flaksalt (og eventuelt andre krydder eller urter), og en liten skvett olje. Bakes midt i ovnen på 200 grader i ca. 45 minutter.

18. Hasselbackpotet.

Legg igjen en kommentar