Hvordan steke kyllingfilet

Kyllingfilet kan være en lunefull råvare å tilberede i stekepanna. Stek den for lenge, og den blir tørr og seig. Stek den for kort, og den blir uapetittelig og kan potensielt inneholde skadelige bakterier (selv om Norsk kylling vanligvis har svært god kvalitet). Om du derimot gir den en fin stekeskorpe, og steker den – akkurat lenge nok – sitter du igjen med et delikat og saftig stykke hvitt kjøtt.
Hvordan steke kyllingfilet
Foto: Dreamstime.com

(Sist oppdatert 12.01.2018 – Publisert 08.06.2013)

Som med alle typer magert kjøtt, er nøkkelen til et godt resultat i stekepanna følgende: Høy varme (for å få stekeskorpe) – etterfulgt av lav varme inntil kjøttet har riktig kjernetemperatur. (Du kan også gjøre det i motsatt rekkefølge: Lav varme til riktige kjernetemp. først, og rask bruning etterpå).

Du trenger:

  • 1 kyllingfilet
  • Steketermometer (du kan få til et godt resultat uten termometer også. Kyllingfileten vil kjennes hardere og hardere ut når du trykker på den ettersom den begynner å bli gjennomstekt. Nøyaktig når den er ferdig, krever erfaring. Prøv deg gjerne frem, men den enkleste måten å lykkes hver gang er å bruke et steketermometer).
  • Smør og/eller olje til stekning
  • Salt og pepper (eventuelt andre krydder)

Fremgangsmåte for saftig kyllingfilet i stekepanna

1. La kyllingfileten ligger i romtemperatur minst en time før tilberedning. Tørk av fileten med kjøkkenpapir som ikke loer før steking.

2. Varm opp en stekepanne til 3/4 av maks temperatur. Ha i klaret smør eller olje som tåler høy varme (eventuelt kan du bruke halvt om halvt med vanlig smør og olje).

3. Legg i kyllingfileten, og brun til den ene siden har fått en fin stekeskorpe. Snu og gjør det samme på den andre siden. PS! Ikke legg for mange fileter i panna samtidig, brun heller i flere omganger slik at temperaturen holder seg høy.

4. La filetene hvile på en fat ca. 5 minutter. I mellomtiden senker du temperaturen på stekepanna til ca. 1/6 av maks temp.

5. Stikk steketermometeret inn slik at spissen er ca. i sentrum på den tykkeste delen av fileten. Legg en god klatt smør i stekepanna, og legg tilbake kyllingfileten.

6. I denne fasen er det smart å snu fileten ofte slik at varmen fordeler seg nogenlunde likt på begge sider. Krydre slik du ønsker underveis.

7. Løft fileten av stekepanna når steketermometeret viser 72 grader (da er den akkurat perfekt gjennomstekt). La hvile på asjetten 5 minutter før du servering.

Tips: Prinsippet for å få perfekt kyllingfilet er nøyaktig det samme på grill som i stekepanna.

Enkel supergod saus til kyllingfilet

Denne sausen «smeller» du sammen mens kyllingfiletene hviler på asjetten.

1. Hell 3 dl matfløte i panna du nettopp stekte kyllingen i. (La temperaturen fortsatt være lav).

2. Smuldre inn en buljongterning, og rør med en tresleiv til alt er blandet.

3. Tilsett et par teskjeer pesto (fra glass eller lag egen), nykvernet pepper og annet krydder etter ønske (tørket paprika, chili og persille passer godt til denne sausen).

4. Fortsett å rør med tresleiven til sausen begynner å tykne. Hell over kyllingfiletene på asjettene, og server med det samme.

Artikkelen ligger under Kyllingretter |

Legg igjen en kommentar: