Hvordan skrelle egg

Hardkokt egg skåret i skriver er en klassiker på brødskiva, men hvem har vel ikke irritert seg over hvor vanskelig det kan være å få skallet av egget enkelte ganger?

Skrelle egg
Foto: Dreamstime.com

Det rare er at fenomenet virker å komme og gå. Enkelte ganger slipper skallet lett, mens andre ganger sitter det nærmest bom fast slik at store deler av egget følger med når du etter beste evne forsøker å skrelle det.

Først av alt: Jo ferskere egget er, jo vanskeligere er det å få skallet av etter at det er kokt. Den enkleste metoden er derfor ganske enkelt å bruke egg som nærmer seg best-før-stemplingen.

Bombesikker fremgangsmåte for å få skallet av hardkokte egg:

Du har kanskje lest tips som innebærer å ha natron i vannet eller at eggene må oppbevares i romtemperatur. Det er mye mulig disse tipsene har noe for seg, men så lenge du bruker fremgangsmåten nedenfor skal du ikke se bort fra at du får skallet til å slippe lekende lett – selv om egget er nyklekket og kjøleskapskaldt!

1. Legg eggene i en kasserolle. Fyll over med vann til det såvidt dekker. Legg på lokk.

2. Sett plata til maks varme.

3. Skru ned temperaturen når vannet så vidt begynner å koke.

4. La småkoke 10 minutter. NB! Ikke bruk mindre tid enn dette, det er nemlig viktig at egget er skikkelig hardkokt for at skallet skal slippe lett (og nei, plommen blir ikke grønn av å koke i 10 min.)

5. Hell vannet av kasserollen. Sett kasserollen i vanskekommen og la det renne iskaldt vann over i 10 minutter. NB! Det er viktig at eggene er helt avkjølte for at skallet skal slippe lett.

6. Simsala bim! Skrell eggene med letthet!

Artikkelen ligger under Matlagingstips |

4 Kommentarer til “Hvordan skrelle egg”

 1. Marianne skrev:
  14-04-2014

  Dette er det dummeste jeg har hørt. Jeg koker opp vannet og putter eggene oppi og lar de koke i 8 min(smilende egg) så skylder jeg over med kaldt vann i maks ett minutt(liker varme egg)..null problem å få av skallet. Det er når man såvidt skylder de i kaldt vann, det sitter fast.

 2. Cato skrev:
  12-10-2014

  Ihht National geografic finnes svaret i alderen på egget. ­Eggehviten i et nylagt egg har tendens til å sitte godt fast på den indre skallhinnen fordi miljøet inne i egget har pH-verdi på 7,6. For å kunne skrelle et egg lett bør pH-verdien være over 8,7. Altså er de helt ferske eggene vanskeligst å skrelle.

 3. Espen skrev:
  01-01-2015

  Ja jøss. Først kok det stakkars egget fullstendig istykker, kjøl det deretter ned til 3-4 grader før servering. Er denne artikkelen seriøst ment? Som Cato skriver er det hovedsaklig ferskhetsgraden på egget som avgjør hvor enkelt skallet slipper hinnen. Så kan man selvfølgelig velge å ødelegge råvaren for å få av skallet litt enklere dersom egget er ferskt, men det er kanskje ikke et matlagningstips?

 4. Robert skrev:
  08-02-2015

  Poenget er vel å få av skallet. Og der fungerer faktisk metoden.

Legg igjen en kommentar: