Grillet laks

Utfordringen med grilling av all fisk er den samme: Hvordan unngå at fisken setter seg fast i grillristen, og hvordan unngå at fiskestykkene går i stykker når du vender dem?

Grillet laks
(Snadder på grillen: Grillet laks! Foto: Dreamstime.com)

(Publisert 22.06.2017)

Slik går du frem for et best mulig resultat:

Hva med grilling i aluminiumfolie?

Å pakke inn fisken i folie, løser selsagt problemet med fastbrenning – men er det egentlig grilling? Er vi ærlige med oss selv, er svaret nei. Du ville fått nøyaktig det samme resultatet om du la fisken i folie inne i stekeovnen. Smaken fra grilling kommer når råvaren grilles under direkte varme (enten det er kull eller gass).

Tips: På samme måte som når du tilbereder fisk i ovnen eller i stekepannen, så er det viktig at du ikke overbehandler den også når du griller. Varmebehandler du fisken for lenge får du den «vonde» fiskesmaken som ingen liker (mangt et barn har fått ødelagt lysten på fisk etter å ha fått servert «ihjelkokt» eller «ihjelstekt» fisk av foreldrene i barndommen). Fisken er egentlig ferdig med det samme kjernen av fiskekjøttet har litt over «lunken» temperatur.

Grilling av laksefilet uten skinn

Tips: En grillspade er som regel et bedre verktøy til fiskefileeter enn grillklype. Med førstnevnte er det mindre sjanse for at fiskestykket går i stykker når du snur fisken.

1. Fyr opp grillen. Den skal være god og varm før du legger på fiskestykkene. (Bruker du kullgrill, så vent helt til kullet har blitt grått på overflaten).

2. Pensle risten med en nøytral olje (det kan flamme opp litt når du gjør dette, men det gir seg raskt). Gjenta denne prosessen aller helst er par ganger.

Tips: I stedet for å pensle risten, kan du også legge skiver av sitron på grillristen. På den måten kommer ikke fiskestykkene i direkte kontakt med risten, og du unngår at den brenner seg fast. Sitronskivene avgir også litt saft som smaksetter fisken på en god måte. En annet «triks» er å gni inn risten med en potet som du kutter i to (fungerer nesten like bra som å pensle).

3. Pensle laksefiletene med olivenolje (eller annen olje). Strå over litt salt på den ene siden (den siden du legger ned mot varmen først).

4. Legg filetene på risten over direkte varme. Strø salt på den andre siden.

VIKTIG: La fisken ligge i ro slik at den «samler» seg og får stekeskorpe før du snur den. Du trenger bare å snu stykkene én gang. Snur du fiskestykkene for tidlig har de litt for å gå i stykker. Igjen tilbake til tipset innledningsvis i artikkelen: Det er mye lettere å snu filetene med en grillspade enn en -klype.

5. Litt avhengig av størrelse på laksefiletene og varmen på grillen, i de fleste tilfeller er fisken ferdig når du først lar den ligge i tre minutter på den ene siden, og et og et halvt minutt på den andre siden.

6. Ta fiskestykkene av grillen og over på en asjett med det samme etter at de er ferdige. Noen raske omdreininger med pepperkverna, eventuelt litt sitronsaft og en dæsj rømme, så er det bare å servere!

Grilling av laksefilet med skinn

Fjern for all del ikke skinnet hvis du har kjøpt laksefileter med skinn i butikken. Skinnet beskytter fiskekjøttet, og kan tilberedes helt ferdig med skinnsiden ned på grillen.

Slik går du frem:

1. Olje både under skinnsiden og overflaten av fiskefileten. Dryss over litt salt.

2. Legg fisken med skinnsiden ned på den delen av grillen som har direkte varme.

3. La fisken ligger i ro helt til du ser at fiskekjøttet begynner å få farge (fire-fem minutter). Flytt filetene til den delen av grillen som kun har inderekte varme (uten å snu dem).

4. Legg på lokket, og grill videre ytterligere et par minutter. Løft av lokket, og se om oversiden ser ferdig ut. Hvis ikke, legger du på lokket igjen og sjekker på ny om et minutt.

Tips: Har du en grillspade, kan du spare gjestene for litt arbeid ved å trykke inn grillspaden mellom skinnet og fiskekjøttet når du løfter stykkene opp fra grillen og over på asjettene.

Grillspyd med laks

Former du et par ark med aluminiumfolie til to baller, og plasserer dem i passe avstand fra hverandre på grillristen som forhøyninger, kan du bruke dem som «støttepunkter» for hver ende av fiskespydene, og på den måten helt unngå problematikken med at fisken brenner seg fast i risten når du griller.

Tips: Legg spydene i vann en halvtimes tid før du trer på fiskebitene. Da unngår du at de tar fyr og blir forkullet.

Helt til slutt: Laks er like kjapt på grillen som pølser (og laksespyd er enda kjappere). Hva med å bruke et par grillspyd med laks som et sunt alternativ til «ventepølsa» neste gang du griller?

Legg igjen en kommentar